<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service

This Page

has moved to a new address:

http://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wandelblog Didier Reynaert: januari 2015

zaterdag 31 januari 2015

31 januari 2015 : Wevelgem (26 km)

Guldenbergstappers - Eierkoekentocht

Gedurende bijna 6 eeuwen (van 1241 tot 1797) stond in Wevelgem langs de linkeroever van de Leie een abdij : de Guldenbergabdij. De Franse Revolutie betekende de teloorgang van deze abdij. De abdijgebouwen werden volledig afgebroken en in 1798 bleef er met uitzondering van de omwalde Kloosterhoeve niets meer over van de Guldenbergabdij. De hoeve heeft een mooie westelijke poort (1743) en is beschermd als monument en dorpsgezicht.
Onmiddellijk na de start wandelden we doorheen deze prachtige site en de prachtige platanendreef die naar de hoeve leidt.

Parkoers : vanuit Wevelgem langs de Leie en doorheen de Leievallei naar Bissegem. Onderweg werden we getrakteerd op een lekkere eierkoek (www.eierkoekfabriek.be).
Vanuit Bissegem was er een wandellus van een 8-tal kilometer richting Marke. Het parkoers volgde deels het traject van de Tweebeken wandelroute (Tweebeken wandelroute) en het Prikkelpad. Tijdens de tocht wandelden we langs de oevers en door de valleitjes van beide beken : de Neerbeek en de Markebeek en door het natuurgebied "'t Schrijverke".
Na de 2de doortocht in Bissegem wandelden we terug naar Wevelgem via de wijk het Mollegat en passeerden we nog "Vanbutselesmolen", een stenen windmolen gebouwd in 1851.

De Guldenbergstappers hadden gezorgd voor een mooie organisatie en menige wandelaar was achteraf lovend over het aangeboden parkoers.

Mijn foto's : Wevelgem 31 januari 2015












Labels: ,

woensdag 28 januari 2015

De mooiste wandelingen van de Oostkantons

Via de website van de Oostkantons (www.eastbelgium.com) kan men gratis de wandelgids "Panorama's en heuvelkammen" downloaden. Deze brochure beschrijft een 11-tal dagwandelingen in deze regio in het Oosten van de provincie Luik. Deze streek beschikt bovendien over een dicht netwerk van GR-paden. Deze voeren de wandelaars doorheen de mooiste plekjes van Oost-België. Deze GR-paden zijn beschreven in topogidsen met een wegbeschrijving en andere praktische informatie.

Men kan via de site ook het wandelmagazine "Wandelen in de Oostkantons" bestellen dat vanaf deze maand voor de eerste keer verschijnt. Het is een uitgebreid overzicht van wat de Oostkantons te bieden hebben zoals bijvoorbeeld de Hoge Venen, de Ourvallei en andere toeristische trekpleisters.



Labels: ,

zondag 25 januari 2015

25 januari 2015 : Knokke (32 km)

Zwintocht : wandeling van Knokke naar Cadzand en Retranchement


De wandeltocht startte aan het voetbalstadion van Knokke. Via het Caddiespad, dat dwars doorheen het golfterrein van Knokke loopt en de Sparrendreef bereikte ik de Zeedijk.
Ik had gekozen voor de omloop van 32 km en na een eerste rustpost in Knokke was Cadzand mijn volgende bestemming. Deze Zeeuwse badplaats bereikte ik via de kustpromenade, het natuurgebied het "Zwin" en het schelpenpad langs de Internationale Dijk. Net voor Cadzand stapte ik voorbij de grenspaal 369, de laatste grenspaal op de grens met onze noorderburen. Ik had er een mooi zicht op de Zwinmonding en de Zwinvlakte. In strandpaviljoen "de Zeemeeuw" op het strand van Cadzand was er een rustpost.
Ik verkoos echter om onmiddellijk door te stappen naar het kleine vestingdorpje Retranchement, een deelgemeente van Sluis.
Na een korte rustpauze in Retranchement stapte ik via kaarsrechte wegen doorheen de polders (de Hazegraspolder) terug naar Knokke.
Onderweg merkte ik een gedenksteen op die herinnert aan de Canadese Bevrijdingsroute (Knokke 2 november 2014).
Uiteindelijk kwam ik bij de oude wijk "Het Kalf" met zijn mooie Kalfmolen. Het parkoers maakte nog een ommetje tot Westkapelle en na 32 km bereikte ik opnieuw de startzaal.

Wandelaars kunnen deze omgeving ook verkennen via de knooppunten van het grensoverschrijdend wandelnetwerk Zwin.
(Wandelnetwerk Zwin)


Mijn fotoreportage : Knokke 25 januari 2015







Labels: ,

zondag 18 januari 2015

18 januari 2015 : Diksmuide (20 km)

Langs de Ijzer en door de Ijzervlakte en het weidse, vlakke polderlandschap van Beerst Blote.


4 daagse ijzer diksmuide 003

Het eerste deel van de wandeling ging in de richting van Kaaskerke en ik passeerde heel wat plaatsen en monumenten die herinneren aan de Groote Oorlog. Het parkoers maakte eerst een ommetje via de Grote Markt van de Boterstad met het beeld van het "Manneke uit de Maene", het symbool van de Vlaamse volksalmanak. Bij de Ijzertoren, met de vredesboodschap "Nooit meer Oorlog", kwam ik bij de "Frontzate", de vroegere spoorlijn van Diksmuide naar Nieuwpoort, die een belangrijke rol speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Vanuit Kaaskerke bereikte ik de Ijzerdijk over het pas aangelegde en vorig jaar ingewandelde "stiltepad". Langs de boorden van de Ijzer wandelde ik zo terug naar Diksmuide.
Daarna vervolgde ik de tocht langs de andere oever van de Ijzer. Wat verder passeerde ik de "Dodengang" en zijn bezoekerscentrum aan de overkant van de stroom. Het Belgische leger had zich hier achter de Ijzer of "Bachten de Kupe" teruggetrokken en verdedigde zich vanuit loopgraven tegen de Duitse bezetter. Rechts van mij lag de weidse polder "Beerst Blote", zo genoemd vanwege zijn kaalheid en gebrek aan hoge begroeiing. Doorheen deze polders stapte ik naar de rustpost in het polderdorp Beerst. Na een korte stop wandelde ik terug richting Ijzertoren en Diksmuide. Het monument fungeert als baken in de Ijzervlakte en kan door wandelaars, die op stap zijn in de polders rond Diksmuide steeds worden gebruikt als oriëntatiepunt.
Op de terugweg merkte ik de kerkjes van Vladslo en Esen op. Aan het gehucht "De drie Musschen" bereikte ik de Handzamevaart. Na 20 km kwam ik terug bij de brandweerkazerne, die dienst deed als startzaal.
Meer dan 1000 wandelaars hadden de regen en het gure winterweer getrotseerd.

Mijn fotoreportage : Diksmuide 18 januari 2015











Labels: , ,

zaterdag 17 januari 2015

17 januari 2015 : Kluisbergen (25 km)

De wandeling startte in Ruien (Kluisbergen) en werd georganiseerd door de wandelclub "Omloop Kluisbergen".
We wandelden eerst richting Kwaremont. Via de kasseien van de Oude Kwaremont bereikten we het dorpje. Van daaruit trokken we verder door het golvende landschap van de Vlaamse Ardennen tot bij de Paterberg. Ondertussen genoten we van mooie vergezichten over de Scheldevallei en in de verte konden we de toren van de Sint-Walburgakerk van Oudenaarde ontwaren. Na de 2de passage in Kwaremont stapten we door het Kluisbos en via de Vierschaar terug naar Ruien.
Aangezien we hadden gekozen voor de omloop van 24 km, kregen we nog een extra wandellus van 6km cadeau richting Orroir incluis beklimming van de Kluisberg.

Mijn fotoreportage : Kluisbergen 17 januari 2015
Foto's van Patrick : Kluisbergen 17 januari 2015














Labels: ,

donderdag 15 januari 2015

Luc Gregoir : van Rome naar Antwerpen (2012) en voetreis van Syracuse naar Rome (2014)

In 2014 stapte Luc Gregoir vanuit Syracuse (het Zuid-Oosten van Sicilië) naar Rome via de Sentiero Italia en de Via Francigena del Sud. Na bijna 2000 km en 72 stapdagen bereikte hij zijn doel.

Wat was de motivatie van Luc ?

In zijn blog "syracusenaarrome.blogspot.be" legt hij uit waarom hij deze voettocht stapte :

"1948 km heb ik gestapt 43490 meter geklommen en evenveel meter afgedaald door een honderdtal dorpen ben ik gelopen en vele mensen heb ik gesproken in een poging mensen te begrijpen,  de problemen van de regio waarin ze in leven het wezen van het landschap en de praktijken van hun religie.  In geen van deze zaken ben ik gelukt maar ik heb emotie gevoeld bij het land waar ik doortrok en bij de mensen die ik heb ontmoet en bewaar dit in mijn hart. Dit is het antwoord op de veel gestelde vraag waarom doe je dit."


Luc was niet aan zijn proefstuk toe want in 2012 stapte hij vanuit Rome naar Antwerpen.
Hij noemde deze tocht : La Strada del Nord. Hij overbrugde de afstand van 2400 km in 93 stapdagen.
Zijn ervaringen onderweg kun je nalezen op zijn blog : lastradaanord.blogspot.be.
Luc koppelde deze tocht ook aan een sponsoractie voor een beter leven voor de zwerfkinderen van Rio de Janeiro.

Over zijn voetreis van Syracuse naar Rome brengt hij op 22 januari verslag uit.




Labels: ,

dinsdag 13 januari 2015

Reisdagboek naar Santiago : "Pad over de Horizon" van Joke van Erp

Onlangs heb ik het reisdagboek "Pad over de Horizon" van Joke van Erp besteld. In dit boek beschrijft ze de pelgrimstocht die ze in 2012 maakte naar Santiago de Compostela.

Ze vertrok op 5 maart vanuit Rosmalen (Nederland) en bereikte na een tocht van bijna een half jaar en 3200 km haar reisdoel. Deze wandelreis heeft ze genoemd : "Pad over de Horizon".

De pelgrimstocht heeft ze opgedragen aan haar moeder die het jaar voordien gestorven was aan kanker en haar laatste levensdagen doorbracht in het Hospice "De Duinsche Hoeve".
Uit dankbaarheid voor de goede zorgen van de vele vrijwilligers van het Hospice schenkt Joke de opbrengst van het boek integraal aan dit goede doel.

Voor meer informatie kun je de site raadplegen : www.padoverdehorizon.nl




Labels:

zondag 11 januari 2015

11 januari 2015 : Oxelaëre (Fr) (27 km)

Wandeling doorheen "le Pays de Cassel"



La Communauté de communes du pays de Cassel En Ligne

De tocht werd georganiseerd door de wandelclub "Vlaemsch Huiseke" (randogode). De club heeft zijn roots in het Franse grensdorpje Godewaersvelde, gelegen aan de voet van de Mont des Cats of Catsberg en is lid van de wandelfederatie Aktivia.
Het pittoreske dorpje Oxelaëre, gelegen op de zuidflank van de Mont Cassel, was het vertrekpunt van de wandeling.
Het werd een prachtige zwerftocht doorheen het glooiende landschap van een stukje Frans-Vlaanderen ten westen van het plaatsje Cassel.
Vanuit Oxelaëre passeerde ik achtereenvolgens de volgende dorpjes :  Wemaers-Cappel - Ochtezeele - Noordpeene - Ochtezeele - Arneke - Wemaers-Cappel en Cassel.
In Noordpeene kan men het bezoekerscentrum "Maison de la Bataille" (musee-noordpeene.eu) bezoeken. In 1677 vond in deze omgeving een veldslag plaats (de slag aan de Peene) tussen de Franse troepen en het leger van Willem III (Verenigde Nederlanden). Een jaar later werd dit deel van Vlaanderen bij Frankrijk gevoegd.
In Ochtezeele was ik ongeveer halverwege en pauseerde ik een halfuurtje. Na de 2de passage in Wemaers-Cappel ging de tocht in de richting van het stadje Cassel. Het was klimmen tot helemaal boven op de 176 meter hoge Casselberg, het hoogste punt van de Westhoek, waar ik voor de inspanning werd beloond met een mooi panorama. Boven staat de Casteelmeulen en een standbeeld van Generaal Foch. Het stadje was ooit een Romeinse legerplaats (Castellum Menapiorum) en van hieruit vertrokken een 7-tal heerwegen. In 2006 stapte ik over de vroegere heerweg vanuit Cassel naar Wervik (Viroviacum) (Cassel-Wervik 2006).
Ik daalde af naar het Marktplein (Musée de Flandre) en door de Porte d'Aire ging het verder omlaag naar Oxelaëre.
In de startzaal stond fier "le Géant Fiacre, le jardinnier", de plaatselijke reus opgesteld. In het Noorden van Frankrijk heeft bijna elke stad of dorp zijn reus.
Vooraleer de terugweg aan te vatten, bewonderde ik nog even het kleine kerkje en passeerde ik "la ferme des Templiers" waar men één van de speciliateiten van de streek kan kopen : de kaas "le Boulet de Cassel" (fermedestempliers.blogspot.be).

Op de site www.tourisme-nord.fr kan men wandeltochten downloaden uit deze streek.

Voor een overzicht van tochten in het noorden van Frankrijk kun je mijn blog raadplegen : http://wandelenoverdeschreve.blogspot.be/


Mijn foto's : Oxelaëre 11 januari 2015









Verslag volgt.



Labels:

zaterdag 10 januari 2015

10 januari 2015 : Staden (16 km)

Wandeling in het hart van West-Vlaanderen


Staden is een plaatsje gelegen in het hart van de provincie West-Vlaanderen tussen Roeselare en Diksmuide.
We wandelden door de landelijke streek naar Sleihage, een klein gehucht van Hooglede, gelegen langs de drukke weg tussen Roeselare en Diksmuide. Hier staat sedert 1962 de opvallende Christus Koningkerk. In het schooltje achter de kerk was er een rustpost en voor de langste afstanden was er vanuit het zaaltje een lus uitgepijld.
Na onze 2de passage stapten we terug naar Staden. Op de terugweg stond er een felle tegenwind en werden we door de weergoden getrakteerd op een hevige regenvlaag.
Het was een tocht over rustige, meestal verharde wegen door de landbouwstreek in het centrum van West-Vlaanderen.

Mijn fotoreportage : Staden 10 januari 2015











Labels:

donderdag 8 januari 2015

wandelen in Nederland via LAW's en Streekpaden

Nederland kan men te voet verkennen en doorkruisen via LAW's en Streekpaden .

  •  LAW's zijn Lange-Afstands-Wandelpaden met een lengte van minstens 100 km. Deze routes zijn vergelijkbaar met onze GR-paden en worden gemarkeerd met dezelfde wit-rode tekens. Er zijn momenteel 20 LAW's.
  • Streekpaden zijn eigenlijk rondwandelingen binnen één bepaalde regio, waarvan de lengte varieert van 80 tot 350 km. Deze routes zijn met geel-rode tekens aangeduid. Nederland telt 18 streekpaden.

Deze routes passeren de mooiste plekjes van Nederland en gebruiken daarvoor zoveel mogelijk onverharde paden.

Wandelnet beheert dit netwerk en verzorgt het onderhoud van de wandelpaden en kan daarvoor rekenen op een 600-tal vrijwilligers. Deze checken de routes 2 maal per jaar en dit in beide looprichtingen.

Het Nederlandse LAW-netwerk sluit ook aan op de GR-paden (België), de Fernwanderwege (Duitsland) en de sentiers de Grandes Randonnées (Frankrijk).

Alle informatie kan men vinden op de site van wandelnet

overzichtskaart LAW

Labels: , ,

zondag 4 januari 2015

4 januari 2015 : Sint-Eloois-Winkel (18 km)

De wandeling werd georganiseerd door de Winkelse Stappers en dit naar jaarlijkse traditie de eerste zondag van januari.
Zaal De Link in Sint-Eloois-Winkel was de startplaats. Het had lichtjes gevroren en de wegen en paadjes lagen er op sommige plekken spiegelglad bij, al zorgde een deugddoende winterzon voor een aangenaam wandelweertje. We stapten via de watertoren op 't Hoge, een heuvelkam tussen Gullegem en Sint-Eloois-Winkel, naar de rustpost. Vanuit de rustpost in de vlasgemeente Gullegem was er een wandellus uitgepijld langs de Heulebeek en door het natuurdomein Bergelen. Via rustige wegen wandelden we daarna terug naar de rijstpoepkesgemeente Sint-Eloois-Winkel.

Mijn foto's : Sint-Eloois-Winkel 04012015


Gullegem vanaf 't Hoge


Heulebeeknatuurdomein Bergelen


beeldje van het Rijstpoepke in Sint-Eloois-Winkel





Labels: ,