<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service

This Page

has moved to a new address:

http://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wandelblog Didier Reynaert: augustus 2014

zondag 31 augustus 2014

31 augustus 2014 : Moen (12 km)


Dwars door Groot-Zwevegem


organisatie : Wandelclub 12 uren van Lauwe (www.de12urenvanlauwe.be/)

Mooie tocht doorheen het mooie, glooiende land van Mortagne : de streek tussen Leie en Schelde.

We wandelden eerst langs de oevers van het het kanaal Kortrijk-Bossuit en wat later over de Trimaarzate, de vroegere spoorlijn nr.85 tussen Avelgem en Herseaux. Via deze treinverbinding pendelden vroeger dagelijks Vlaamse grensarbeiders of trimars naar Noord-Frankrijk. In Heestert was er een rustpost en daarna bereikten we onmiddellijk de vroegere spoorlijn nr.83 tussen Avelgem en Kortrijk.
Bij de voormalige herberg de Voerman, aan het verdwenen stationsgebouw van Moen-Heestert is de startplaats van de Orveytwandelroute en hier stapten we het natuurgebied de Oude Spoorweg binnen.
We wandelden terug naar de startplaats via enkele mooie kerkwegels en langs de oevers van het kanaal. In de brouwerij Alvinne (www.alvinne.be) mochten we nog proeven van een heerlijke Morpheus Tripel.
De wandelclub uit Lauwe verwende de wandelaars met een mooi parkoers en een prachtige organisatie.


kanaal Kortrijk-Bossuit


Morpheus Tripel

Brouwerij Alvinne




Mijn fotoreportage : Foto's Moen 31 augustus 2014



Labels:

zaterdag 30 augustus 2014

30 augustus 2014 : Houtave - Brugge (GR5A) (27km)

Door de polders van Meetkerke en de Brugse groene gordel.


De regen viel met bakken uit de lucht toen we van de bus stapten in Meetkerke. We moesten een kwartuurtje stappen vooraleer we het traject van de GR5A in Houtave bereikten. Twee weken terug gingen we op dezelfde plaats van start richting Oostende, maar nu was Brugge ons einddoel.
In het begin stapten we door de polders. Het was zwaar bewolkt en er hing een lichte nevel over het vlakke land door de regen die  maar uit de lucht bleef vallen. Van Houtave wandelen we naar het volgende polderdorpje: Meetkerke. Aan het bruggetje over de Blankenbergse Vaart namen we het paadje langs de waterloop. We stapten voorbij de Poldermolen en bereikten wat later de Lage Moere van Meetkerke, een laaggelegen moerassig natuurgebied. Via een mooie, bijna ondergelopen zandweg met daarlangs scheef gewaaide bomen kwamen we bij het kanaal Brugge-Oostende. We stapten daarna verder in zuidelijke richting door de Kwetshagestraat en door de villawijken van Varsenare.  De autosnelweg Brussel-Oostende ligt hier vlakbij en het geluid van het voorbij razende verkeer is duidelijk hoorbaar.
Na een 20-tal kilometer bereikten we het domein Beisbroek. In het kasteel is er een natuurcentrum, een volkssterrenwacht en in het kasteelpark is er een planetenpad. In het Koetsenhuis namen we de tijd om eventjes te rusten en iets te drinken. Daarna wandelden we nog doorheen het kasteeldomein Tudor en het provinciedomein Tillegembos.
Via Sint-Michiels en een pad tussen allerlei schoolgebouwen bereikten we het station van Brugge.
Het werd een mooie tocht doorheen de polders en de bossen en kasteeldomeinen van Brugge.
De volgende etappe gaat van Brugge naar Lapscheure, een deelgemeente van Damme.

Mijn fotoreportage : Houtave - Brugge 30 augustus 2014
Foto's van Patrick : Houtave-Brugge 30 augustus 2014

Het parkoers op RouteYou : GR5A Brugge-Houtave



Lage Moere in MeetkerkeTillegembos





Labels: , ,

zondag 24 augustus 2014

24 augustus 2014 : Gullegem (20km)

De tocht startte vanuit de dwarsschuur (anno 1732) van de vroegere hoeve "'t Goet te Wynckele" in het centrum van Gullegem. Ik begon de wandeling langs de oevers van de Heulebeek, die door het centrum van de gemeente stroomt. Via enkele mooie veldwegen leidde het parkoers ons vervolgens naar de watertoren. Boven op de heuvel heeft men een mooi uitzicht over de Leievallei.
Daarna wandelde ik naar de Tinnekesgemeente Heule, het geboortedorp van Stijn Streuvels, waar de wandelclub een rustpost had ingericht. Bij de eerste passage had ik ruim zeven kilometer afgelegd. Ik vervolgde onmiddellijk mijn tocht en wandelde naar Heule-Watermolen. Hier stond vroeger langs de oevers van de beek een watermolen. Onderweg passeerde ik "Preetjes Molen", de enige vlaszwingelmolen van Europa.  Het grootste deel van de dorpskern van Heule-Watermolen is beschermd als dorpsgezicht. Op de terugweg naar Heule stapte ik nog door het speelplein de Warande. In de jaren 60 werden 's morgens de kinderen uit de omgeving met bussen naar het speelplein gebracht en dan 's avonds terug opgepikt na een dagje ravotten. Na de 2 de doortocht in het centrum van Heule en een korte pauze wandelde ik doorheen het kasteelpark, waaromheen de Heulebeek stroomt. Via de wijk Waterhoennest in Bissegem en een mooi onverhard pad ging het uiteindelijk opnieuw richting startzaal.
De Wevelgemse wandelclub "de Guldenbergstappers" had mij aangenaam verrast met een mooi, afwisselend parkoers met heel wat onverharde paadjes en veldwegen doorheen de vallei van de Heulebeek.




dwarsschuur van de vroegere hoeve "'t Goet te Wynckele"



Preetjes Molen



Het parkoers op RouteYou : Gullegem 24 augustus 2014

Foto's : Gullegem 24 augustus 2014


Labels: ,

zaterdag 23 augustus 2014

23 augustus 2014: Evin - Malmaison (Fr) (22km)

Tocht in de vroegere mijnstreek rond Douai (zie folder).


De sporen uit het verleden van deze mijnstreek in het Noorden van Frankrijk zijn hier nog zeer herkenbaar : schachtbokken, terrils en cités. Het vroegere mijngebied staat zelfs sedert 2012 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO als waardevol cultureel landschap. De laatste mijn werd hier gesloten in 1990 (Oignies).

De GPS-track van de tocht had ik gedownload van de site : tracegps.com. We startten vanuit Evin - Malmaison  bij de terrils 109 en 113. We wandelden langs terrils en over de vroegere mijnterreinen en bewonderden de prachtige natuur die hier na de sluiting van de mijnen opnieuw zijn gang kon gaan.
Het parkoers van de tocht is voor het grootste gedeelte uitgepijld en er staan ook heel wat informatieborden. Tot onze verbazing ontbreekt in Ostricourt echter alle bepijling. Het is dus aangeraden om vooraf het traject op te laden op de GPS. Tussen Ostricourt en Leforest wandelden we door het Bois de l'Offlarde en bereikten wat later de mijnwerkerswijk Cité du Bois in Leforest. Hier woonden heel wat Poolse kompels en hun gezinnen. In het café aan het station van Leforest namen we een pauze. Via de gekanaliseerde Deule wandelen we terug naar de startplaats bij de schachtbok van Evin - Malmaison.

Het traject op RoutYou : Evin - Malmaison 23 augustus 2014




Mijn foto's : Evin-Malmaison : 23 augustus 2014

Fotoreportage Patrick : Foto's van Patrick 23 augustus 2014



Labels:

zaterdag 16 augustus 2014

16 augustus 2014 : Oostende - Houtave (GR5A) (25km)

GR5A Noord : Oostende - Houtave : door de polders en de duinbossen


Vorige week waren we aangekomen in Oostende. Dit zou normaal het vertrekpunt zijn van de volgende etappe. Maar aangezien we de sfeer van de Paulusfeesten in Oostende eens wilden opsnuiven, verkozen we de etappe in omgekeerde richting te wandelen : dus van Houtave naar Oostende.

We parkeerden de wagen bij het station in Oostende en met het openbaar vervoer (kusttram en bus) reisden wij naar Houtave (Zuienkerke). We moesten een 15-tal minuten stappen vanaf de bushalte vooraleer we het traject van de GR5A bereikten. Het eerste gedeelte van de tocht wandelden we via rustige en onverharde boerewegels doorheen de weidse polders in de richting van de kust. Rondom ons zagen we de kerktorens van de kleine polderdorpjes : Houtave, Nieuwmunster en Vlissegem. Na ruim een uur stappen kwamen we bij de duinbossen tussen De Haan en Wenduine en volgden een pad doorheen het bos. In De Haan konden we een eerste maal rusten en dronken er een koffie.
Toen we een poosje later het drukke kustplaatsje uit wandelden stapten we opnieuw de duinbossen in. Het kronkelende pad bleven we nu volgen tot het gehucht Vosseslag. Via de voetgangersbrug over de drukke Koninklijke Baan wandelden we tot bij het strand. Vanop de brug zagen we het golfterrein van de "Royal Ostend Golf Club" en een beeld dat de strandjutter Mong De Vos voorstelt. In het strandpaviljoen op het strand lasten wij een 2 de pauze in en praatten wat met de uitbater.
Over het strand stapten we daarna verder in de richting van Bredene. Ter hoogte van het naaktstrand leidde het traject van de GR5A ons doorheen de prachtige duinen (natuurgebied Paelsteenpanne) tot bij de drukke Koninklijke Baan die we een tijdje volgden. Daarna stapten we verder over het strand en de Spinoladijk in de richting van Oostende tot bij het Fort Napoleon, een militair bouwwerk uit de tijd van Napoleon, dat de haven van Oostende moest vrijwaren tegen een aanval vanuit Engeland.
Wat later kwamen we bij het Visserijdok en uiteindelijk bij de veerboot die ons van de oosteroever naar het centrum van Oostende en de Visserskaai zou brengen.
Het was een mooie en gevarieerde wandeling doorheen de polders, duinbossen en over het strand.
De volgende etappe zal ons van Houtave tot in Brugge leiden (voorziene afstand 25 km).

Polder van VlissegemDuinbossen in De Haan


duinen PaelsteenpannePaulusfeesten Oostende



Het parkoers op RouteYou : Houtave - Oostende (aanlooproute van 1,7 km van bushalte naar GR5A)

Mijn fotoreportage : Foto's Houtave-Oostende
Foto's van Patrick : Patrick 16 augustus 2014





Labels: , , , ,

vrijdag 15 augustus 2014

15 augustus 2014 : Wevelgem (22km)


De tocht startte in het centrum van Wevelgem. Via de oevers van het Vijverhof en via de Zuidhoekstraat wandelden we naar de rustpost in Moorsele. De langere afstanden trokken van hier verder naar het provinciaal domein Bergelen, in de vallei van de Heulebeek. We rondden de Bergelenput. Deze vijver, een broedplaats voor diverse vogelsoorten, ontstond door zandwinning nodig voor de aanleg van de snelweg in de jaren '70. Ondertussen ontstond hier rond de vijver een mooi stukje natuur.
Na de 2e passage in Moorsele ging het in de richting van de wijk Posthoorn, gelegen tussen Wevelgem en Menen. Onderweg passeerden de wandelaars het "Deutscher Soldatenfriedhof Menenwald" op de grens van Wevelgem met Menen. Hier liggen bijna 48.000 Duitse soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. We keerden terug naar Wevelgem via het onverharde pad langs de Gouden rivier : de Leie. De rivier bereikten we via een mooie veldweg doorheen de Leiemeersen. Hiervoor had de wandelclub de toelating gekregen om een stukje privé-terrein te doorkruisen. Bij de hoeve staat een gedenksteen ter nagedachtenis van 3 militairen van de Royal Canadian Air Force, die op deze plaats in 1944 crashten met hun Halifax.
Op het einde van de wandeling liepen we nog voorbij de prachtige kloosterhoeve van de vroegere Guldenbergabdij.

poort kloosterhoeve Guldenbergabdij


Hier kun je het fotoverslag bekijken : Wevelgem 15 augustus 2014

Het parkoers op RouteYou : Parkoers Wevelgem 15 augustus 2014




Labels: ,

dinsdag 12 augustus 2014

12 augustus 2014 : Ingelmunster (20km)

Wandeling vanuit Ingelmunster doorheen de streek gelegen in de driehoek Ingelmunster-Oostrozebeke-Meulebeke.
Na een 5-tal kilometer was er een eerste rustpost in een hoeve in Meulebeke : Den Ijsbeer. Hier konden de wandelaars even verpozen op het terras of in de degustatieruimte. Hier kan men tevens zuivelproducten kopen in de hoevewinkel. Vanaf de hoeve was er voor de wandelaars, die kozen voor de langste afstand, een lus uitgepijld van een 6-tal kilometer. Daarna ging de tocht richting Meulebeke. In een café bij het bedevaartsoord en de kapel OLV van Bijstand konden de wandelaars nogmaals rusten. Via het domein Ter Borcht stapten we terug naar de startplaats. Rondom het kasteel Ter Borcht werd door de gemeente Meulebeke een sport- en recreatiecentrum aangelegd.
Via enkele onverharde wegels bereikten we terug de startplaats.

Mijn verslag van de tocht in 2013 : Ingelmunster 13 augustus 201

Hier kun je de fotoreportage bekijken : Foto's Ingelmunster 12 augustus 2014

Het parkoers kun je hier bekijken op RouteYou : Parkoers Ingelmunster 12 augustus 2014


Labels:

zaterdag 9 augustus 2014

9 augustus 2014 : Nieuwpoort-Oostende (GR5A) (25km)

Hierbij mijn foto's : Foto's Nieuwpoort - Oostende 9 augustus 2014
De foto's van Patrick : Foto's Nieuwpoort - Oostende

Het parkoers op RouteYou : Parkoers Nieuwpoort - Oostende









De parking aan de Vismijn van Nieuwpoort was het vertrekpunt van onze GR5A-tocht richting Oostende. Via het sluizencomplex "De Ganzepoot" en het Koning Albert I - monument, dat momenteel wordt gerestaureerd, bereikten we weldra het kanaal Plassendale-Nieuwpoort, dat we volgden tot aan de Rattevallebrug. Daarna stapten we door de polders in de richting van de kust en voor ons lag de skyline van Westende en Middelkerke. Bij de watertoren namen we het pad door het natuurgebied de "Warandeduinen"en wandelden in de richting van het antennepark van het vroegere radiozendstation en bereikten wat later het Normandpark. Na het verlaten van de dorpskern van Middelkerke bleven we het pad volgen door de smalle duinengordel in de richting van Raversijde. Links van ons konden we nu en dan een glimp opvangen van de Noordzee en aan onze rechterkant bemerkten we uitgestrekte campings. Wat verder bereikten we het Provinciaal Domein Raversijde. Hier liggen nog heel wat bunkers die het Duitse leger destijds bouwde en deel uitmaakten van de verdedigingslinie "Atlantikwall". Aan de rand van Mariakerke bewonderden we het mooie kerkje O.L.V. ter Duinen en gingen op zoek naar het graf van schilder James Ensor die begraven ligt op het kerkhof naast het kerkje. We vervolgden onze wandeling over de zeedijk tot bij de Venetiaanse Gaanderijen. Bij het ruiterstandbeeld van Leopold II trokken we de binnenstad in en passeerden de Koninklijke Stallingen en kwamen zobij het Maria Hendrikapark. De Visserskaai, waar een drukte van jewelste heerste, was het eindpunt van onze tocht. Op en rond het Paulusplein was men druk bezig met de voorbereidingen voor de Paulusfeesten, die hier volgende week plaatshebben. Daarna namen we de kusttram naar Nieuwpoort. Volgende week vervolgen we onze tocht over de GR5A.



Labels: , , ,

vrijdag 8 augustus 2014

100 km Dodentocht 2014 : 45 ste editie

45ste Dodentocht


Vanavond start om 21h vanuit Bornem de 45 ste editie van de Dodentocht. De uitdaging is om 100 km te wandelen in maximum 24 uur. Sedert 2009 startten er elk jaar meer dan 10.000 deelnemers.
Dit jaar hebben zich reeds meer dan 8.000 sportievelingen vooraf ingeschreven: een recordaantal.
De weersvoorspellingen voor deze nacht zijn echter niet zo gunstig : buien met kans op onweer. Hopelijk valt het nog mee.
Op de site van de organisatie kun je meer informatie vinden  : http://www.dodentocht.be/nl/


Ik wens alle deelnemers veel succes.

Labels:

zondag 3 augustus 2014

3 augustus 2014 : Tourpes (Adeps) (20km)

Adeps-wandeling vanuit Tourpes.



Mijn foto's : Foto's Tourpes 03082014

Het parkoers op RouteYou : Parkoers Tourpes




Labels: ,

zaterdag 2 augustus 2014

2 augustus 2014 : De Panne-Nieuwpoort (GR5A) (20km)

Vandaag stapten we vanuit De Panne naar Nieuwpoort via het traject van de GR5A (Wandelronde van Vlaanderen). Alle informatie over deze lange rondwandeling van 560 km kun je vinden op de site van de Grote Routepaden (http://www.groteroutepaden.be/).

Het vertrekpunt van onze tocht was het bezoekerscentrum De Nachtegaal in De Panne, gelegen in het natuurreservaat Duinen en Bossen. Tijdens de tocht stapten we doorheen de prachtige duin- en natuurgebieden tussen De Panne en Nieuwpoort. Onmiddellijk na de start maakten we kennis met de Oosthoekduinen en de Houtsaegerduinen. Op het grondgebied van Koksijde stapten we doorheen de Noordduinen en bereikten we wat later de Hoge Blekker, de hoogste duin van onze kuststrook. Na de beklimming door het mulle zand konden we genieten van een prachtig vergezicht over de omliggende duinen. Daarna daalden we af naar het duinencomplex Doornpanne, dat sedert 1975 beschermd landschap is en ook dienst doet als waterwingebied. Vooraleer we de kerk van Oostduinkerke bereikten moesten we nog door het duinengebied van de Witte Burg. Op weg naar Nieuwpoort wandelden we nog doorheen het uitgestrekte natuurreservaat Ter Yde. Via het strand bereikten we Nieuwpoort en via de zeedijk kwamen we bij de havengeul die we volgden tot bij de Vismijn in Nieuwpoort, het eindpunt van onze tocht. Tijdens de tocht hadden we kennis gemaakt met enkele mooie natuurpareltjes van onze kust.

Hier de fotoreportage : De Panne - Nieuwpoort 02082014
Foto's van Patrick : De Panne - Nieuwpoort 02082014

Het parkoers op RouteYou : Parkoers De Panne - Nieuwpoort



Labels: , , ,