<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service

This Page

has moved to a new address:

http://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wandelblog Didier Reynaert: april 2014

maandag 28 april 2014

Groene Haltewandelingen: combinatie wandelen en openbaar vervoer

Gisteren werd in de provincie Namen een nieuwe Groene Haltewandeling geopend: van Godinne naar Yvoir.

Het vertrekpunt van een dergelijke wandeling kan men met het openbaar vervoer bereiken en wordt een "Groene Halte" genoemd. Vanaf deze plaats kan men dan "in rechte lijn" wandelen naar een andere "Groene Halte" van waar men dan met het openbaar vervoer kan terugreizen.
Momenteel worden er een 40-tal Groene Haltewandelingen aangeboden en de afstand van deze wandelingen ligt meestal tussen 7 en 15 km.

Alle informatie kun je vinden op deze site: www.groenehalte.be.





Labels:

zaterdag 26 april 2014

26 april 2014 : Cambrai - Saint-Quentin (51 km) 3de etappe naar Parijs

3de etappe van de tocht naar Parijs : van Cambrai naar Saint-Quentin

Cambrai was de aankomstplaats van de vorige etappe, dus ook meteen onze startplaats van de 3 de etappe met bestemming Saint-Quentin. We verlaten dus vandaag de regio Nord-Pas-de-Calais en komen in Picardië (departement Aisne).
We moesten vroeg uit de veren want om 6h vertrok de trein vanuit Saint-Quentin naar Cambrai zodat we rond 7h de tocht konden aanvatten.
We dronken eerst nog een koffie en aten een croissant en daarna leidde de GPS ons doorheen de nog "slapende" stad. De kaarsrechte D76 bracht ons door het golvende landschap tot Crèvecoeur-sur-l'Escaut. De Schelde die wat verder ontspringt is hier amper een beek. Via Les Rues-des Vignes (Archéo'site) stapten we verder door de vallei van de bovenschelde tot bij de abdij van Vaucelles, ooit één van de grootste cisterciënzer abdijen in Europa. Voor we de gebouwen van de abdij bereikten, passeerden we nog een overgebleven uitkijktorentje (échauguette). Het golvende landschap was prachtig en mooi geel gekleurd door de bloeiende koolzaadvelden.
We hielden na 18km een eerste stop in een Bar/Tabac (Le 421) in Honnecourt-sur-Escaut, dat we bereikten via Bantouzelle. Hier waren we in 2010 ook reeds gestopt toen we in deze streek kwamen wandelen. In het café raadden ze ons aan om langs de boorden van het Canal de Saint-Quentin verder te trekken naar Vendhuile. We volgden het advies op en via Vendhuile vervolgden we onze tocht tot Bony. We waren hier ongeveer halverwege. We moesten iets van ons parkoers afwijken om tot bij het "Somme American Cemetrey" te komen. In het mooie en vredige landschap liggen hier 1844 Amerikaanse sodaten begraven die hier in september 1918 sneuvelden bij het doorbreken van de Hindenburglinie, waarachter de Duitse troepen zich hadden teruggetrokken. Via de D442 stapten we verder naar Le Mont-St-Martin (vroegere abdij). Tussen Bony en de Route Nationale ligt het Canal de Saint-Quentin in een bijna 6 km lange tunnel (Souterrain de Riqueval) in de ondergrond begraven. Deze tunnel werd in 1810 door Napoleon geopend. De Duitse troepen gebruikten deze tunnel tijdens WOI als schuilplaats. Achter de ruïnes van de abdij van Mont-Saint-Martin ligt de bron van de Schelde. Aangezien de bron wat verder van ons parkoers lag en we deze in 2010 reeds hadden bezocht (Le Catelet 29 mei 2010), besloten we onmiddellijk verder te stappen naar Bellicourt. Hier hoopten we wat langer te kunnen pauzeren en ons proviand te kunnen gebruiken. Ondertussen moesten we onze regenvest  en paraplu bovenhalen want we kregen een eerste aangekondigde regenbui over ons.
In een café langs de RN in Bellicourt (na 33 km) konden we een 45´rusten.
Na de stop kwamen we weldra bij het Musée du Touage (Riqueval). De boten worden door de tunnel getrokken door een kettingsleepboot. Hier komt het Canal opnieuw uit de tunnel. Langs de boorden van het Canal en het lange natte gras, waardoor onze schoenen doorweekt waren, kwamen we bij Bellenglise. Nadat we onder de Autoroute des Anglais waren gestapt, begonnen we aan de laatste rechte lijn (van 7km) naar Saint-Quentin via de D73 en de D732 en passeerden we nog Pontruet en Gricourt. Ondertussen werden de hemelsluizen opnieuw geopend en gewapend met onze paraplu kwamen we bij onze bestemming. We stapten doorheen de stad en bewonderden de basiliek en het mooie stadhuis en ik maakte nog van dichtbij kennis met de harde straatstenen van de stad, gelukkig zonder erg.
Na een koele, frisse pint keerden we huiswaarts. Volgende week vervolgen we onze tocht en staat de etappe van Saint-Quentin naar Noyon geprogrammeerd.

De route op RouteYou : van Cambrai naar Saint-Quentin 26 april 2014

Enkele foto's : Cambrai - Saint-Quentin 26 april 2014
Foto's van Patrick : Cambrai - St-Quentin



Labels:

maandag 21 april 2014

21 april 2014 : Roerdalen (Nl) (13km)

Wandeling vanuit Posterholt naar Sint-Odiliënberg en terug via het wandelnetwerk van Roerdalen. Het plaatsje heeft een basiliek die prachtig is gelegen op een heuvel langs de oevers van de Roer.
Sint-Odiliënberg ligt op de route van het Pieterpad (http://www.pieterpad.nl/), een wandelroute die bijna 500 km lang is en van het noorden van Nederland tot Maastricht loopt. Ik stapte terug via het gehucht 't Reutje en hield een korte stop op het terras van het café "Bie Tiel".

Het parkoers op RouteYou : Roerdalen 21 april 2014

Hier kun je enkele foto's bekijken :  Roerdalen 21 april 2014


Labels: ,

zaterdag 19 april 2014

19 april 2014 : Roerdalen (Nl) (28km)

Wandeling vanuit Posterholt, deelgemeente van Roerdalen (provincie Limburg), gelegen ten zuiden van Roermond.
Voor deze tocht gebruikte ik de kaart van het wandelroutenetwerk van de gemeente Roerdalen (190 km wandelwegen) (knooppunten Roerdalen)
In Posterholt was er doortocht van de deelnemers aan de Kennedymars die om 5 uur waren gestart in Sittard (Kennedymars). Ze hadden reeds 30 km afgelegd (dit betekent dus nog 50 km te gaan) en ze konden hier eventjes rusten.
Van Posterholt stapte ik naar Vlodrop en dan naar Etsberg. Net buiten Vlodrop passeerde ik het riviertje de Roer. Voor ik in Herkenbosch kwam, stapte ik een stukje door het Nationaal Park De Meinweg. Ik liep over zandige veldwegen en passeerde meerdere Aspergevelden. De oogst van de asperges, die normaal eind april begint en duurt tot ongeveer eind juni, was hier reeds gestart.
In Herkenbosch nam ik een pauze om iets te eten en te drinken. Op weg naar Paarlo passeerde ik via een fietsersbrug opnieuw de Roer. Ik bereikte uiteindelijk mijn bestemming in Posterholt via het park en het kasteel Aerwinkel.

Het parkoers : Parkoers Roerdalen 19 april 2014

Hier kun je mijn foto's bekijken : Posterholt 19 april 2014









Labels: ,

zondag 13 april 2014

13 april 2014 : Moorsele (25km)

Stekseltocht


Ik vertrok iets na 7h30 vanuit het OC De Stekke in Moorsele. Na een tijdje verliet ik de dorpskom en via rustige wegen en mooie onverharde paden bereikte ik het sodatenkerkhof op de Kezelberg, gelegen langs de vroegere spoorlijn tussen Menen en Roeselare. Ik genoot van de rust en de stilte in de landelijke omgeving. De eerste rustpost was op de Artoishoek in Geluwe.
Van daaruit was er een lus uitgepijld van een 7-tal kilometer. Via mooie veldwegen ging het tot dicht bij een andere Geluwse wijk : Ter Hand.
Bij mijn 2de passage in "Den Artois" nam ik de tijd om iets te drinken en vervolgde na een poosje mijn tocht. De volgende rustpost was in Ledegem en ik bereikte deze via de oude spoorweg Menen-Roeselare. Ondertussen had ik het gezelschap gekregen van Ronny die honderduit vertelde over zijn belevenissen op de 100 km-tocht vanuit Mortier, waar hij vorige vrijdagavond van start was gegaan.
Vanuit Ledegem ging het dan terug naar Moorsele. Ondertussen dropte een vliegtuig boven mijn hoofd een groep valschermspringers die wat verderop op het militaire vliegveld landden. Via een pad langs de meanderende Heulebeek (Groen Lint) kwam ik opnieuw bij de startzaal in het centrum van Moorsele.
Bijna 1600 wandelaars hebben deelgenomen aan de tocht. Ikzelf had zeer genoten van de mooie tocht in de driehoek Moorsele-Ledegem-Geluwe.



 


Het parkoers : Moorsele 13 april 2014

Hier kun je door klikken naar mijn foto's : Moorsele 13 april 2014




Labels: ,

zaterdag 12 april 2014

12 april 2014 : Ardooie (20km)

Tocht vanuit Ardooie richting Provinciaal Domein 't Veld.

Hier kun je mijn foto's bekijken : Ardooie 12 april 2014


Labels:

Marathon des Sables 2014 : Finish

Deze morgen heb ik van Luc een mail ontvangen waarin hij bericht over zijn geslaagde MDS.

Hier volgen enkele passages :

"Vanop mijn matje op de grond in een open berbertent, straks genieten van de zonsopgang vanuit mijn slaapzak, een mail sturen naar mijn fanclub, hoe super is dat !!"

"Wat MDS betreft, is een fantastische organisatie en een schitterende zesdaagse trektocht door de (warme) woestijn. Kan het iedereen aanbevelen, maar een goede voorbereiding is noodzakelijk."

"Vandaag Charity-walk ( 7,7 km ) en dan een busreis van vier uren naar Ouarzazate, waar we nog anderhalve dag in een hotel verblijven. Zal met spijt in het hart en een glimlach op de lippen de woestijn verlaten. Een frisse cola, een warme douche, een lekker bed .... moet toegeven dat ik er wel een beetje naar uitkijk.

Wens jullie allemaal een schitterend weekend en tot binnenkort ergens te velde."

Proficiat Luc

Labels:

donderdag 10 april 2014

Marathon des Sables 2014

Momenteel wordt in de Sahara in Zuid-Marokko de 29ste editie van de Marathon des Sables gelopen.
De deelnemers zullen in een 6-tal etappes iets meer dan 250 kilometer doorheen de woestijn lopen of stappen en elkeen draagt tijdens de tocht zijn/haar eigen rugzak met eten, drinken en slaapzak.
Mijn clubmakker Luc (alias Luc de Viking) is één van de 41 Belgische deelnemers. Dit jaar schreven iets meer dan 1000 deelnemers zich in voor deze tocht.
Luc heeft het rugnummer 318 en men kan hem volgen via de site : http://marathondessables.com/fr/
Ik wens hem alvast veel succes.



Labels: ,

zaterdag 5 april 2014

5 april 2014 : Watou (23 km)

Tocht vanuit Watou via de knooppunten van het wandelnetwerk Hoppeland.

Vanuit Watou wandelden we via enkele mooie onverharde paden op en  langs de "schreve" naar het Helleketelbos en naar Abele. We stapten daarna via de Helhoek en langs de oevers van de Vleterbeek, die onspringt op de flanken van de Catsberg, richting hoppestad Poperinge. Aan 't Rood Kruis keerden we terug naar het Helleketelbos en na 19 km bereikten we het café de "Helleketel". De Toogfilosoof, Gerd De Ley, was er ter gelegenheid van  het "Weekend van het Volkscafé" te gast en declameerde er enkele citaten. Ondertussen proefden we van een Picon. Een tijdje later stapten we terug naar het kunst- en brouwersdorp Watou. We dronken nog een Sint-Bernardus in het Boltra-café St-Georges. Pieter stond er voor de toog de gasten te amuseren en speelde op zijn accordeon.
We hadden een mooie wandeling gemaakt door het licht glooiende landschap in de driehoek Watou-Abele-Poperinge en ondertussen wat van de sfeer geproefd van het "Weekend van het Volkscafé".
(weekendvanhetvolkscafe)

Het parkoers : Wandelnetwerk Hoppeland vanuit Watou




Mijn fotoreportage kun  je hier bekijken : Watou 5 april 2014

De fotoreportage van Patrick : Foto's van Patrick Watou 5 april 2014



Labels: , ,