<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service

This Page

has moved to a new address:

http://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wandelblog Didier Reynaert: februari 2014

zondag 23 februari 2014

23 februari 2014 : Ieper (20km)

Nationale wandeldag 2014 - Ieper (20km)


Drie wandelclubs uit het Ieperse hadden zich geëngageerd om het West-Vlaamse luik van de Nationale wandeldag te organiseren. Er werd gestart vanuit het Stedelijk sportcentrum in Ieper. De tocht liet de wandelaars kennis maken met Ieper en de frontstreek omheen de stad en met de talloze begraafplaatsen en monumenten die herinneren aan de "Grooten Oorlog".
Ik was met de trein naar Ieper gespoord en schreef me in voor het parkoers van 20km. Het was heel druk in en rond de startlocatie. Iets voor 12 uur begon ik aan de tocht. In het eerste deel  passeerde ik de Rijselpoort en liep over de vestingen naar de Menenpoort. Daarna stapte ik voorbij de Lakenhallen en de Sint-Maartenskathedraal. In CC "het Perron" was er een eerste rustpost. Via de vaart Komen-Ieper en de weg naar Boezinge kwam ik bij de kanaalsite John Mc Crae. Hier schreef John Mc Crae het bekende gedicht "in Flanders Fields". Via het kanaal Ieper-Ijzer stapte ik terug naar Ieper en wat later naar Sin-Jan.
Hier nam ik de tijd om even te pauzeren. De tocht ging nu in een wijde boog rond de stad naar Zillebeke. Onderweg passeerde ik nog de Franse militaire begraafplaats "Saint-Charles de Potyze" gelegen tussen Zonnebeke en Ieper. In Zillebeke was de laatste rustpost en langs de boorden van Zillebekevijver keerde ik terug naar het sportcentrum. Er heerste een drukte van jewelste. Mede door het mooie weer mochten de organisatoren iets meer dan 9000 wandelaars verwelkomen. Een dikke proficiat aan de organiserende clubs en de vele vrijwilligers.

Mijn fotoreportage : Ieper 23 februari 2014

Parkoers : Nationale wandeldag Ieper 2014


Labels: ,

zaterdag 22 februari 2014

22 februari 2014 : Bousbecque (France) : (9km)

Circuit Auger de Bousbecque (Link)

Bousbecque (Busbeke of Boesbeke) ligt in het noorden van Frankrijk langs de Leie, tussen Wervicq-Sud en Halluin.
Auger de Bousbecque, naar wie het wandelcircuit is genoemd, was een Vlaams humanist (16de eeuw) die vanuit het Midden-Oosten vele planten en bloemen in de Lage landen introduceerde zoals de tulp, de lelie en de hyacint.
De wandeling start aan de kerk (hallenkerk) van Bousbecque en loopt door de vallei van de Leie en door de Ferrain, een streek ten noordoosten van Rijsel. Vanaf de heuvels van de Ferrain heeft men een mooi uitzicht op het dal van de Leie en konden we de kerktorens van Wervik en Menen ontwaren.
Deze wandeling kan men ook terugvinden in de Topogids : "PR Lille Métropole à Pied".

Mijn fotoreportage : Bousbecque 22 februari 2014



Labels:

22 februari 2014 : Menen (20km)

Kazemattentocht


organisatie : wandelclub 12 uren van Lauwe (www.de12urenvanlauwe.be)


De wandelclub "12 uren van Lauwe" organiseerde vanuit Menen de Kazemattentocht. De refter van de Sint-Jorisschool in Menen deed dienst als startzaal. De club had een 3-tal omlopen uitgepijld. We schreven ons in voor de langste afstand (20km). Op de wijk Posthoorn in Wevelgem was er in de Sint-Theresiazaal een rustpost ingericht. Na de start liepen we door het centrum van het grensstadje en door het Brouwerspark en het Park ter Walle. Wat later kwamen we bij de boorden van de Leie en stapten in de richting van Wevelgem. Via een mooie veldweg door de Leiemeersen bereikten we de rustpost. Van hieruit had de parkoersverantwoordelijke een lus van een 7-tal kilometer uitgepijld. Via rustige wegen verkenden we het gebied tussen de wijk Wijnberg in Wevelgem en Menen. We stapten voorbij de Duitse militaire begraafplaats "Menenwald", waar meer dan 48000 Duitse soldaten begraven liggen.( zie site : Menenwald.)
Na de 2de passage in de rustzaal keerden we terug naar Menen. We passeerden de molen "de Goede Hoop" en via een oude Leie-arm bereikten we opnieuw de oevers van de gekanaliseerde Leie, die we volgden tot aan het oude sluizencomplex. De wandelclub trakteerde ons nog op een jenever en wat later konden we de Kazematten bezoeken. Vauban maakte van Menen in de 17de eeuw een versterkte stad en deze ondergrondse ruimten maakten deel uit van de stadsversterkingen. Voor we opnieuw de startzaal bereikten, liepen we nog over de Grote Markt met het stadhuis en het Belfort. Dit bouwwerk is sedert 1999 door de UNESCO beschermd.
Na de tocht reden we via de wijk de Barakken en Halluin naar Bousbecque. Vanuit dit plaatsje langs de Leie, gelegen tussen Halluin en Werviq-Sud zouden we nog het "Circuit Auger de Bousbecque" stappen.

Mijn fotoreportage : Menen 22 februari 2014




Labels: ,

woensdag 19 februari 2014

Nationale wandeldag 2014

Komende zondag (23 februari) worden op 5 verschillende plaatsen in Vlaanderen wandeltochten georganiseerd ter gelegenheid van de Nationale Wandeldag. Vroeger betekende dit voor de wandelaars eigenlijk de start van een nieuw wandeljaar. Heden ten dage organiseren de clubs van de diverse federaties (in Vlaanderen : Aktivia, VWF en VVR en in Wallonië : FFBMP) het ganse jaar door tochten.

De wandelaars kunnen kiezen uit het volgende aanbod :

  • in Ieper (West-Vlaanderen) kan men wandelen doorheen de frontstreek. Meer info : Ieper
  • in Deinze (Oost-Vlaanderen) zal men kennis kunnen maken met de Oost-Vlaamse Leiestreek. Meer informatie: Deinze
  • in Opwijk (Vlaams-Brabant) zal men doorheen de Brabantse Kouters wandelen. Zie : Opwijk
  • in Sint-Lenaarts (Brecht) (Antwerpen) zullen de wandelaars het steenbakkersverleden en de kleiputten van de streek kunnen ontdekken. Link : VWF
  • in Lummen (Limburg) loopt de tocht door bossen en natuurgebieden en langs kastelen en monumenten. Link : VWF
In alle startplaatsen worden door de organiserende clubs diverse wandelomlopen uitgetekend. Dus voor elk wat wils.
De huidige weersvoorspellingen voor zondag zijn alleszins vrij gunstig: droog weer met zonnige perioden. 
Veel succes aan de organisatoren.



Labels:

zondag 16 februari 2014

16 februari 2014 : Passendale (20km)

Warme Wijntocht

organisatie : Drevetrotters Zonnebeke ( http://www.drevetrotters.be/)

De tocht ging richting Zonnebeke. Ik stapte eerst voorbij het Canadian Memorial. Deze gedenksite is een eerbetoon aan alle Canadezen die hier gevochten hebben tijdens de Slag bij Passendale in 1917. Wat verder in Waterfields farm werden we getrakteerd op een bekertje fruitsap of warme wijn. Op weg naar Zonnebeke liet de parkoersmeester ons kiezen tussen een "verhard" parkoers of een parkers via onverharde veldwegen. Ik koos voor het natuurparkoers zag wat verder het Tyne Cot Cimetry, de grootste militaire begraafplaats op het Europese vasteland. Na een 6-tak kilometer was de eerste rustpost in het OC 't Zonnerad. Ik vervolgde onmiddellijk mijn tocht en stapte naar het Polygoonbos. Via de Nonnebossenstraat wandelde ik terug naar de rustpost in Zonnebeke. De terugtocht naar Passendale liep via het kasteel en het park van Zonnebeke. Hier is eveneens het Memorial Museum Passchendaele 1917 gehuisvest. Via de bedding van de vroegere spoorweg Ieper-Roeselare (spoorlijn 64) stapte ik terug naar Passendale. Deze spoorlijn was strategisch heel belangrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog en was een verbinding met het front. Het traject tussen Zonnebeke en de grote weg naar Passendale is bekend als "The Road to Passchendaele". Op de Keerselaarshoek zag ik de laatste resten van deze spoorlijn. Wat later bereikte ik de startzaal in Passendale. Bijna 1900 wandelaars hebben deelgenomen aan deze tocht doorheen de frontstreek tussen Zonnebeke en Passendale.

Mijn foto's : Passendale 16 februari 2014

Het parkoers : Passendale 16 februari 2014






Labels: ,

zaterdag 15 februari 2014

15 februari 2014 : Lauwe (Euraudax) (50km)

organisatie : Euraudax Kuurne-Ieper
Om 9 h startte de groep met een 60-tal wandelaars vanuit Lauwe. In de 1e lus wandelden we doorheen de Leie-vallei. We stapten eerst naar het grensstadje Menen. Na 8 km hadden we er een wagenrust en stapten dan verder naar Halluin in Frankrijk. Daarna begonnen we de terugweg en na 17 km was er een rust in het cafetaria van het OC De Steiger in Menen. Via Rekkem wandelden we opnieuw naar Lauwe. In Rekkem zagen we nog duidelijk de gevolgen van de storm die er enkele weken geleden voorbij raasde.
Er was een pauze van 45 minuten voorzien om de spaghetti of ander proviand te verorberen en we vertrokken daarna met een groep van 45 wandelaars voor de 2 de lus van 25 km. Tijdens deze lus verkenden we vooral Rekkem en de smokkelpaadjes in het grensgebied tussen België en Frankrijk. We hadden eerst een wagenrust aan de sporthal in Rekkem en daarna een rust in café Louis op het gehucht Paradijs. Daarna stapten we terug naar de startplaats in Lauwe, die we na 10 uur stappen bereikten. We bedankten de dienstdoende baankapiteins Didier en Lionel. Monique, die normaal de tocht zou leiden moest noodgedwongen forfait geven na een operatie.
De organisatie huldigde nog een 3-tal wandelaars (Rudy, Marc en Dirk) voor het behalen van een Euraudax-schelp.

Hier kan men mijn foto's bekijken : Lauwe 15 februari 2014







Labels: , ,

zaterdag 8 februari 2014

8 februari 2014 : Corroy-Le-Château (50km)

Marche des Abbayes
Organiserende club : Les Spartiates de Gembloux.

De tocht startte vanuit Corroy-Le-Château, een deelgemeente van Gembloux. We vertrokken omstreeks 7h30 vanuit de startzaal. De meeste wandelaars die zich hadden ingeschreven voor de langere afstanden (42 of 50 km) waren reeds op pad. Het regende en er was heel veel wind. Deze had vrij spel in de open velden en we hadden geen enkele beschutting. Na bijna 9km bereikten we de eerste rustpost in Gentinnes.
We stapten daarna richting Court-Saint-Etienne. In La Roche (Tangissart) kregen we 2 pittige lussen doorheen de bossen met heel veel modderpaadjes geserveerd. Tijdens de eerste lus wandelden we voorbij de ruines van de abdij van Villers-la-Ville. De abdij kon men niet bezoeken want deze was gesloten wegens storm. Na de 2de lus vatten we de terugweg aan via Mellery en Gentinnes naar Gembloux en terug naar Corroy-Le-Chateau. Jammer dat het mooie "Chateau" van Corroy niet langs het parkoers lag. Toen we na de wandeling huiswaarts wilden vertrekken, stelden we vast dat we de auto hadden vastgereden in de .... modder. Na een uurtje wachten trok de pechverhelpingsdienst de wagen uit de modder.

Hier kun je de foto's bekijken : Corroy-Le-Château 8 februari 2014

Het parkoers : Corroy-Le-Chateau 8 februari 2014





Labels: ,

zondag 2 februari 2014

2 februari 2014 : Oostduinkerke (19km)

Pannenkoekentocht

organisatie : WTC Nieuwpoort

Om 9h45 ging ik van start vanuit de startzaal "De Witte Burg" in Oostduinkerke. De wandelclub uit Nieuwpoort had 5 lussen uitgetekend in en rond het vroegere vissersdorp. Ik koos voor de langere lussen nrs 3, 4 en 5 en zo kon ik 19 km stappen. De 2 andere lussen waren kortere versies van de andere omlopen.
De eerste lus stuurde mij doorheen de villawijken van de badplaats. Via de dijk en een wandelpad in de duinen kwam ik bij de wijk Sint-Andre. Oostduinkerke is alom bekend vanwege de paardenvissers en op het strand stapte ik voorbij het monument van kunstenaar William Sweetlove dat herinnert aan deze folklore. Bij de restaurantboten dwarste ik de drukke Koninklijke Baan tussen Oostduinkerke en Koksijde en stapte richting wijk Witte Burg en startzaal.
Ik vervolgde mijn tocht en startte meteen de 2de lus. Deze bracht mij naar Koksijde en tot bij het prachtige natuurreservaat en duinencomplex de Hoge Blekker. Hier ligt de hoogste duin van onze kust. Ik stapte door het mulle zand tot boven op de duin en genoot er van een mooi panorama. Via de Doornpanne, een waterwingebied, wandelde ik terug naar Oostduinkerke. Boven op de hoge duinen van de Witte Burg had ik een mooi uitzicht op de Sint-Niklaaskerk.
Na een korte pauze in het volkscafé "Visserswelzijn" (in de zaal was het zeer druk) ging  ik terug op pad voor het laatste stuk van de tocht. Tijdens deze lus stapte ik doorheen de Oostvoorduinen.
Vroeger plande men om dit gebied te verkavelen. Gelukkig kon dit worden verhinderd want het is een mooi stukje natuur. Via wijken met riante villa's bereikte ik na 19 km opnieuw de zaal de Witte Burg. Bijna 1900 wandelaars hadden zich ingeschreven voor deze tocht.

Mijn fotoreportage : Oostduinkerke 2 februari 2014

Het parkoers : Oostduinkerke 2 februari 2014





Labels: ,

zaterdag 1 februari 2014

1 februari 2014 : Gits (19km)

Blasiustocht
organsatie : wandelclub Voetje voor Voetje (Gits)

We vertrokken vanuit de ruime sporthal van het Dominiek Savio Instituut in Gits op de wijk Onledemolen. Het regende pijpestelen bij de start en we schuilden onder onze paraplu om niet meteen kletsnat te worden. We stapten voorbij de Grijspeerdmolen en via verharde wegen bereikten we het centrum van Gits, waar een rustpost voorzien was. We vervolgden meteen onze weg en de tocht ging nu naar Hooglede. Via de Gitse voetweg, een mooie onverharde veldweg, stapten we van het laaggelegen Gits naar het op een heuvelrug gelegen Hooglede. Ondertussen was het opgehouden met regenen en konden we onze paraplu voor de rest van de wandeling opbergen. Op de hoogte hadden we een prachtig uitzicht en konden we onder meer de kerktorens van Torhout en Kortemark ontwaren. We passeerden de watertoren en bereikten de rustpost in Hooglede. Van hieruit wandelden we opnieuw naar het centrum van Gits. Onderweg stapten we voorbij het Duitse militaire kerkhof, waar meer dan 8000 gesneuvelde Duitse soldaten uit de eerste wereldoorlog begraven liggen. Van hier hadden we een mooi uitzicht op de stad Roeselare. We daalden de heuvel verder af en kwamen bij de drukke ringweg rond de stad. Via een prachtige holle weg (Gitsbergstraat), in de volksmond "Lege strate", bereikten we het hoger gelegen Gitsberg en daalden over de kasseiweg af naar de rustpost in Gits. Het laatste deel van de tocht liet ons kennis maken met de wijk Onledemolen en bracht ons tot bij de Huwynsbossen op de Heihoek in Lichtervelde. Aan de rand van het bos stuurde de parkoersmeester ons echter in de richting van de startzaal. We vonden het jammer dat de tocht niet doorheen het natuurgebied trok. In de sporthal werden alle wandelaars door de wandelclub nog getrakteerd op pannenkoeken. Wij kunnen getuigen : ze smaakten heerlijk.

Mijn fotoreportage : Gits 1 februari 2014

Het parkoers : Gits 1 februari 2014


Labels: