<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wandelblog Didier Reynaert: 23 november 2013 : Schorisse (24km)

zaterdag 23 november 2013

23 november 2013 : Schorisse (24km)

Sint-Pieterstochten

wandelclub : Klavertje Vier (Wortegem-Petegem)

Schorisse is een deelgemeente van Maarkedal en ligt in het zuiden van Oost-Vlaanderen in de driehoek gevormd door Oudenaarde-Ronse-Brakel. Omer Wattez, schoolmeester en schrijver, en geboren en getogen in Schorisse bedacht voor zijn geboortestreek de naam "Vlaamse Ardennen". Aan de Sint-Pieterskerk van Schorisse start een wandelroute naar hem genoemd.
Toen we in het dorp aankwamen, was het reeds behoorlijk druk en het was wat zoeken naar een plaatsje om de wagen te parkeren.We schreven ons in voor het parkoers van 24km en startten nadat we een kop koffie hadden gedronken.
De Vlaamse Ardennen is een prachtige streek en het is er steeds aangenaam wandelen in het golvende landschap. De wandeltocht trok onder meer door het prachtige natuurgebied het Burreken (http://www.burreken.be/), dat gelegen is op de grens van Schorisse, Horebeke en Zegelsem. De paadjes lagen er heel modderig bij, maar de parkoersmeester had gezorgd voor een alternatief, verhard traject. Wij kozen voor de modder en werden beloond met een mooi stuk natuur.
Op de grens tussen Horebeke en Schorisse wandelden we voorbij de kapel van de Ronde van Vlaanderen. Op de rechtermuur van het bedehuis zijn de namen van alle winnaars van de Ronde van Vlaanderen in het graniet gebeiteld. Op de linkermuur pronkt een kleurrijke mozaïek van een wielrenner.  Op de "bergskes" van de Vlaamse Ardennen werd inderdaad heel wat wielergeschiedenis geschreven.
Wat later stapten we voorbij de herberg "moeder Stiene", die reeds sedert 1782 zou bestaan. We besloten om even te pauzeren en proefden er van een "Ename Cuvée Rouge". Wat later passeerden we ook nog de kasteelmolen, een watermolen gelegen langs de Maarkebeek.
In het café de "zullezitter" rustten we nog een tweede keer. De inwoners van Schorisse dragen reeds van oudsher de lapnaam van "zullezitter". Op het dorpsplein naast de kerk staat trouwens het beeld van een inwoner die in zijn deurgat op de "zulle" zit.
De stamgasten van het café vertelden ons fier dat volgend jaar de Ronde van Vlaanderen opnieuw door het dorp zal rijden. Het zal zeker opnieuw een hoogdag worden voor de inwoners van Schorisse.
We hadden een prachtige tocht gestapt in het mooie landschap van deze streek in het zuiden van Oost-Vlaanderen.


Fotoreportage : Schorisse 23 november 2013

Parkoers : Sint-PieterstochtenLabels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage