<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wandelblog Didier Reynaert: 13 september 2014 : Lapscheure - Sint-Margriete (GR5A Noord) (20km)+ 9 km naar Eeklo

zaterdag 13 september 2014

13 september 2014 : Lapscheure - Sint-Margriete (GR5A Noord) (20km)+ 9 km naar Eeklo

GR5A Noord : Lapscheure - Sint-Margriete door het Meetjesland


We planden om via de GR5A van Lapscheure naar Watervliet te stappen. De auto parkeerden we aan het station van Eeklo. Met de lijnbus "Gent-Brugge" en de belbus vanaf Sijsele bereikten we Lapscheure. We begonnen de tocht aan dezelfde bushalte (Hoogstraat) als vorige week maar deze keer wandelden we in de andere richting.
We stapten over mooie onverharde veldwegen door het vlakke, uitgestrekte polderlandschap. Bij de grenspaal 354 kwamen we in Nederland. De Papenkreek, een smalle waterloop, vormt hier de grens tussen België en Nederland. We stapten door de Papenpolder, een polder ten westen van het Nederlandse stadje Aardenburg.
Wat later staken we de grens terug over en bereikten het pittoreske Maldegemse grensdorpje Middelburg. Op het marktpleintje staat een schandpaal, waaraan vroeger zondaars werden vastgebonden en zo door iedereen konden worden bespot. In Convent Santa Clara, een vroeger kloostergebouw van de Arme Klaren, en nu ingericht als praat- en sneukelkroeg lasten we een eerste pauze in. We proefden er een blonde "Bladelin", een bier genaamd naar de stichter van het stadje Pieter Bladelin.
We vervolgden wat later de tocht door de grensstreek via kleine paadjes, die vroeger door smokkelaars werden gebruikt. Het traject van de GR5A loopt hier samen met het Grenslandpad, een Nederlands lange-afstandspad van Sluis naar Thorn in Limburg.(Grenslandpad)
In het gehucht Strobrugge bereikten we het Leopoldkanaal met zijn mooie bomenrijen langs de oevers. We passeerden regelmatig paaltjes van de knooppunten van het wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken (meer info) en bij de Oosthoekbrug staken we het kanaal over. Deze brug is een Baileybrug, een militaire noodbrug, die werd achtergelaten door de Canadezen bij de bevrijding in 1944.
In Sint-Laureins probeerde ik tevergeefs de belbus te reserveren. Verder wandelend langs het kanaal overlegden we hoe we het best het station in Eeklo zouden bereiken. Aangekomen bij "Fred's café" namen we zoals gepland een pauze en dronken een Augustijn. We merkten op dat er bij het café een bushalte was en we besloten om de tocht (na 20 km) daar te beëindigen. Een vriendelijke dienster in het café legde ons uit hoe we het best in Eeklo geraakten. Mijn wandel-GPS gaf 10 km aan en na een halfuurtje begonnen we onze terugweg naar de hoofdstad van het Meetjesland.
Het werd een mooie tocht door het platte Vlaanderland dat Jacques Brel bezong in het chanson "Marieke" : entre les tours de Bruges et Gand.


"Fred's café" zal dus de startplaats zijn van onze volgende etappe op de GR5A Noord met waarschijnlijk Sas van Gent als bestemming.

PapenpolderMeulekreek


Blonde BladelinLeopoldkanaal

Het parkoers op RouteYou : Lapscheure - Sint-Margriete 13 september 2014

GR5A Noord : GR5A Noord


Mijn foto's van de tocht : Lapscheure - Sint-Margriete 13 september 2014

De foto's van Patrick : Lapscheure 13 september 2014Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage