<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service

This Page

has moved to a new address:

http://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wandelblog Didier Reynaert: 5 maart 2016: Rollegem - Zandvoorde (GR5A Zuid) (30 km)

zaterdag 5 maart 2016

5 maart 2016: Rollegem - Zandvoorde (GR5A Zuid) (30 km)

7de etappe GR5A Zuid: van Rollegem-Zandvoorde


Parkoers : Rollegem-Aalbeke-Lauwe-Menen-Geluwe-Kruiseke-Zandvoorde

Tijdens de vorige etappe vanuit Ronse wandelden we langs de oevers van de Schelde en nu wandelden we doorheen de Leiestreek.
We startten aan het mooie kerkje van Rollegem. Via mooie kerkwegels stapten we door het golvende landschap in de richting van Aalbeke en Lauwe. We passeerden onderweg de Hoogmolen in Aalbeke en het monument "De Sjouwer". Dit monument is opgericht ter ere van de vele Vlaamse seizoensarbeiders die vroeger naar het noorden van Frankrijk trokken om er de kost te verdienen.
In Lauwe bereikten we de Golden River zoals de Leie ook wordt genoemd. We stapten stroomopwaarts richting grensstad Menen. Bij de wijk de Barakken verlaat de GR5A eventjes de oever van de rivier en stapten we de stad in.
We pauzeerden eventjes en dronken een koffie in "het Schippershof". In dit gerestaureerde pand uit de 17de eeuw is het stadsmuseum gehuisvest en is er ook een klein café ingericht.
Wat later kwamen we bij een stukje "oude Leie" en wandelden voorbij het "Jukebox Museum". Na een korte passage door een industriezone kwamen we bij de gekanaliseerde Leie en passeerden de sluizen tussen Menen en Wervik. De rivier vormt hier de landsgrens en aan de overkant van de rivier zagen we het kerkje van het Franse Bousbecque.
De GR5A verliet wat verder de boorden van de Leie en we stapten richting Geluwe en zo kwamen we terecht in het zacht glooiende landschap van de tabakstreek rond Wervik. We ontwaarden het kleine kerkje van Kruiseke, een deelgemeente van Wervik. Een mooie, lange veldwegel lag er verzopen en modderig bij door de vele regen van de laatste weken en we deden ons best "natte" voeten te vermijden. Voor ons op een heuvel merkten we de kerktoren op van Zandvoorde, een deelgemeente van Zonnebeke. We wandelden hier op de taal- en provinciegrens. Aan onze linkerkant lag de gemeente Comines (Komen) dat voor het vastleggen van de taalgrens bij West-Vlaanderen behoorde.
We beëindigden deze GR-etappe doorheen de Leiestreek in Zandvoorde en dronken nog iets in het plaatselijke café de "Ullewupre" (ander woord voor flesopener)

Mijn fotoreportage : Rollegem-Zandvoorde 5 maart 2016
Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage