<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service

This Page

has moved to a new address:

http://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wandelblog Didier Reynaert: 20 april 2013 : Esquelbecq (28km)

zaterdag 20 april 2013

20 april 2013 : Esquelbecq (28km)

Vandaag waren we in Frans-Vlaanderen. We startten vanuit Esquelbecq (Ekelsbeke) en stapten de dagstapper 3, beschreven in de topogids van de GR Ijzer.We startten de tocht (GR Ijzer) vanaf het marktplein van Esquelbecq (Ekelsbeke). Op het marktplein van het dorpje staat een driebeukige gotische hallenkerk uit de 16e eeuw en aan de andere kant van het plein een prachtig, omwald kasteel.

 


Bij het verlaten van het dorp liepen we voorbij de artisanale brouwerij (www.brasseriethiriez.com) en iets verder kwamen we bij “La Plaine au Bois”. Op deze plek werden eind mei 1940 door Duitse soldaten een honderdtal Britse krijgsgevangenen vermoord.
 

We stapten verder tussen de vlakke akkers richting Wormhout. We passeerden de Sint-Maartenskerk (prachtig houtsnijwerk) op de markt van Wormhout en stapten dan over de Peenebeek, de belangrijkste zijrivier van de Ijzer.
We verlieten Wormhout en moesten vanaf hier het traject volgen van het “Circuit du Moulin de la Briarde”. Weldra kwamen we bij het domein “L’Etang des Trois Sources”. Aan de oever van de visvijver waren een tiental hengelaars aan het vissen.
 

Wat later bereikten we de kaarsrechte “Steene Straete”, een vroegere Romeinse heirweg. We zagen wat verder het stadje Cassel liggen boven op de Casselberg. Vanuit deze stad vertrokken in de Romeinse tijd 7 heerwegen.
 
 
We bereikten daarna de prachtige “Moulin de la Briarde” (of Deschodtmolen) en via enkele mooie veldwegen en het gehucht “Le Cygne” liepen we naar Arneke.

 

Dit dorpje lag niet op het parkoers maar aangezien we reeds 16km hadden gestapt, wilden we even uitblazen en iets drinken. Volgens de topogids was er een rando-café. Toen we in Arneke aankwamen, vonden we er inderdaad een estaminet : La Cour de Cassel (ofwel: het Hof van Kassel). We namen er een uitgebreide pauze en bestelden er zelfs een “Bavette” met frietjes en salade en een glaasje rode wijn. Meer moet dat niet zijn, het smaakte heerlijk.
 
 
Na een uurtje trokken we verder. De tocht ging nu noordwaarts richting Zegerscappel. Na een kwartiertje stappen kwamen we bij een hoeve (ferme Pierens). In het hoevewinkeltje kochten we een stuk kaas : Fromage de Bergues.
 

We vervolgden onze tocht door het vlakke, uitgestrekte landschap van Frans-Vlaanderen en op de akkers zagen we de landbouwers die druk bezig waren met het zaaien en planten van de gewassen. Het zonnetje scheen maar er stond een felle, koude noorderwind. Toch was het aangenaam wandelen.
 
 
We bereikten na een poosje opnieuw het traject van de GR Ijzer en liepen een tijdje parallel met het riviertje tot we het plaatsje La Cloche bereikten. Wat later kwamen we bij het station van Esquelbecq en het Esquelbecq Military Cemetery. Via het gemeentelijk park en het stadhuis bereikten we na 28km opnieuw het marktplein.
 


 

Het was een mooie tocht door de prachtige streek en het platte en weidse land van Frans-Vlaanderen. Nadien brachten we nog een bezoek aan de brouwerij “Thiriez” en proefden er van een “Blonde d’Esquelbecq” en een “Etoile du Nord”.
 
 

Hier kun je enkele foto's bekijken : Esquelbecq 20 april 2013

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage