<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service

This Page

has moved to a new address:

http://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wandelblog Didier Reynaert: januari 2016

zondag 31 januari 2016

31 januari 2016 : Laplaigne (Adeps) (20 km)

Langs kanalen en Schelde in het Parc naturel des Plaines de l'Escaut



Adeps-wandeling vanuit Laplaigne, een deelgemeente van Brunehaut, gelegen ten zuiden van Doornik en tegen de Franse grens.

Tijdens deze tocht wandelde ik vooral langs de oevers van twee kanalen en van de Schelde.
Een veldweg bracht mij eerst van Laplaigne tot bij het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes. Weldra bereikte ik de sluis van Maubray en wandelde verder langs de andere oever van het kanaal tot bij Morlies.
Wat later kwam ik bij het "oude" en het veel kleinere, maar charmante kanaal Pommeroeul-Antoing. Ik herinnerde deze waterweg van een eerdere tocht vanuit Péronnes (Péronnes 21 juli 2012). Dit kanaal is één van de oudste kanalen van België (ingewijd in 1826) en het zorgde destijds voor de verbinding van het steenkoolbekken van de Borinage met de Schelde. Sedert 1964 is het kanaal niet meer bevaarbaar en is er geen scheepvaart meer mogelijk. Ik stapte over het jaagpad en merkte de roodwitte GR-tekens op van de GR123 (Tour du Hainaut Occidental en 213 km lang). Ondertussen passeerde ik enkele vervallen sluizen met de bijhorende sluiswachtershuisjes. Wat verder bereikte ik Le Grand Large van Péronnes, een kunstmatig meer en een droogdok, waar binnenvaartschepen worden hersteld. Oude, vervallen schepen en plezierboten liggen langs de oever aangemeerd. Voorbij de sluizen van Péronnes bereikte ik de Schelde en ik vervolgde de tocht verder over het jaagpad stroomopwaarts van de rivier. Wat verder zie ik het kerkje van Bléharies, waar de Schelde vanuit Frankrijk ons landje binnenstroomt. Voordat ik het dorpje bereikte, stuurde het parkoers mij over een drassige en modderige veldwegen door de oude moerassen van Laplaigne terug richting startzaal.


Mijn fotoreportage : Laplaigne 31 januari 2016








Labels: ,

zaterdag 30 januari 2016

30 januari: Wevelgem (28 km)

Wandelen in de Leiestreek : Wevelgem, Lauwe en het Preshoekbos.


Gisteren had ik aandachtig het weerbericht aangehoord. De weerman voorspelde niet veel goeds: veel, heel veel regen. Een blik op de site van buienradar leerde me dat het na de middag toch wat droger zou worden vanuit het Westen. Dus: waarom binnen blijven?
Daarenboven ben ik van mening dat een mens zich niet al te veel mag verwennen want anders verworden we tot een serreplantje.
De dappere wandelaars kregen bij de inschrijving een eierkoek als startpremie. Op mijn startkaart noteerde ik moedig 26 km als afstand en gewapend met regenpet, regenvest, regenbroek en regenscherm ging ik van start.
De tocht verliep voor het grootste gedeelte op het grondgebied van Lauwe. We moesten dus de Leie of Golden River over. In de hoeve Delaere in Lauwe was er een rustpost en ik zou er driemaal passeren : er vertrokken van daaruit namelijk 2 lussen. De eerste lus van 7 km bracht me via Bramier tot bij het Preshoekbos. De paadjes lagen er weliswaar verzopen bij maar het was toch genieten van de natuur. De tweede lus was 8 km lang en stuurde me via de visvijvers van het Biezeveld naar een ander gedeelte van het Preshoekbos. Net voor ik de laatste maal bij de hoeve Delaere arriveerde, begon het op te klaren en stopte het met regenen. Eindelijk kon ik mijn paraplu opbergen. Op de terugweg naar Lauwe werden we nog getrakteerd op koffie en koffiekoeken in de sportwinkel Lauwers. Daar bovenop kregen de wandelaars nog een boekje met bonnen cadeau die in de winkel kunnen worden ingewisseld.
Toen ik opnieuw de Porseleinhallen in Wevelgem bereikte, gaf mijn wandel-GPS bijna 28 km aan.
Ik dronk nog een koffie en praatte nog wat na met enkele bevriende wandelaars.
Ondanks het regenweer was het een mooie tocht. Door het slechte weer kwamen er slechts een 700-tal wandelaars opdagen. De Wevelgemse wandelclub had meer verdiend.


Mijn foto's : Wevelgem 30 januari 2016







Labels: ,

zondag 24 januari 2016

24 januari 2016: Geluwe (31 km)

Tocht vanuit de Gapersgemeente "Gilwe".


Parkoers: Vanuit Geluwe naar Kruiseke en daar 2 plaatselijke lussen. Daarna vanuit Kruiseke naar het gehucht Terhand en daarna terug naar Geluwe.

Na de start in Geluwe ging het richting Kruiseke, een gehucht van Wervik. De wandelaars kregen meteen een eerste mooie veldweg geserveerd. Het parkoers volgde een tijdje het traject van de GR5A Zuid. Weldra doemde het kerkje van Kruiseke voor mij op. In de rustpost begroette ik enkele bevriende Euraudax-stappers en na een korte babbel vatte ik de eerste lus van 5km aan. Het parkoers volgde grotendeels de "Kruiseke-wandelroute" en ik werd beloond met mooie panorama's van het glooiende landschap en een mooi zicht op de Frans-Belgische Leievallei. Spijtig dat het grijze wolkendek en de lichte nevel het uitzicht enigszins belemmerden. Na mijn tweede doortocht in Kruiseke ging ik onmiddellijk van start voor de 2 de lus. Het parkoers liep nu in de richting van Beselare en onderweg merkte ik in de graskant enkele obussen uit de Eerste Wereldoorlog op. In 1914 lag deze streek in het middelpunt van de gevechten van de Eerste Slag om Ieper. Ook nu kregen de wandelaars enkele mooie modderige boerenwegels voorgeschoteld.
Na 18 km bereikte ik een derde keer Kruiseke en na een korte pauze ging ik terug op pad richting de wijk Terhand. De omloop maakte een ommetje door het Moeremaaibos en via de Molenwijk en een mooie kerkwegel kwam ik bij de laatste rustpost. Via rustige wegen en een passage door een klein bosje bereikte ik na 31 km de startzaal in het centrum van Geluwe.

De Wervikse wandelclub had gezorgd voor een prachtige Gaperstocht. Proficiat aan de organiserende club en de medewerkers.

Alhoewel ik dacht de streek rond Geluwe en Kruiseke reeds goed te kennen, moest ik na de wandeling mijn mening herzien. De parkoersverantwoordelijke slaagde er in om mij te verrassen en liet me heel wat voor mij onbekende veldwegen en onverharde paden ontdekken. De paadjes lagen er weliswaar heel drassig en modderig bij maar geen enkele wandelaar die hier om maalde.

Mijn fotoreportage: Geluwe 24 januari 2016










Labels: ,

zaterdag 23 januari 2016

23 januari 2016 : Kapellen (Euraudax) (25 km)

Euraudax-tocht vanuit Kapellen.

Onder leiding van baankapitein Ivo gingen we om 9h stipt van start met een groep van 44 wandelaars. We wandelen doorheen de wijken met imposante villa's en landhuizen van Kapellen, Ekeren en Brasschaat en door het natuurgebied Kattekensberg en de Brusselse bossen. Hier en daar merkte ik paaltjes op van het wandelnetwerk Kempense Heide. Na 7,5 km was er een rust in het restaurant "Oud Antwerpen" in Brasschaat. Hier was vroeger een afspanning voor de postkoetsen die naar Bergen op Zoom reisden. Daarna stapten we nog doorheen het park "Hof De Bist" in Ekeren. Het kasteel in het park werd een aantal jaren geleden terug omgevormd tot cultuurcentrum. Op de parking bij het park was er een wagenrust. Daarna stapten we terug naar Kapellen.


Mijn fotoreportage : Kapellen 23 januari 2016











Labels: ,

zondag 17 januari 2016

17 januari 2016 : Watervliet (22 km)

Doorheen de Meetjeslandse Polders in het krekengebied



Sint-Laureins of "Sente" ligt in het Meetjeslandse krekengebied in het noorden van Oost-Vlaanderen tegen de grens met onze noorderburen. Sint-Laureins bestaat uit een vijftal kleine dorpjes.
Het pittoreske Watervliet, de startplaats van de wandeltocht, is één van deze dorpjes. De wandeltocht ging richting Bentille,waar een rustpost was. Ik herinnerde mij het plaatsje van mijn 100 km-tocht van Brugge naar Boekhoute (en terug) uit 2008. Onderweg naar Bentille moesten we het Leopoldkanaal oversteken met het voetveer. Een medewerker van de organiserende wandelclub stond bij het veer en waarschuwde de wandelaars voor gladde ijsplekken. Ik kwam nu op het traject van de GR5A Noord en ik dacht terug aan de GR-tocht van Sint-Margriete naar Sas-van-Gent.
Na de eerste passage in de rustpost in Bentille wandelde ik meteen door en plande een stop bij de volgende doortocht. Ik passeerde wat later de Bentillekreek en stapte nu in de richting van de dorpskom van Sint-Laureins. Ik genoot ondertussen van het deugdoende winterzonnetje en het typische landschap van het Meetjesland: uitgestrekte polders, dijken, kreken en de lange indrukwekkende bomenrijen langs het Leopoldkanaal. Onderweg passeerde ik heel wat paaltjes van het wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken.
Terug in Bentille gaf de afstandteller van mijn wandel-GPS 16 kilometer aan. Op de terugweg naar Watervliet herkende ik opnieuw een stukje traject van de GR5A Noord en liep een eindje over de Graafjansdijk. Voor ik Watervliet bereikte, stak ik opnieuw het Leopoldkanaal over met een voetveer. In Watervliet passeerde ik nog de "kathedraal van het Noorden" zoals de kerk van Watervliet in de volksmond wordt genoemd. Het informatiebord leerde me dat de kerk een bezoekje meer dan waard is. Helaas voor mij was de kerkpoort op slot.

Het was een prachtige wandeltocht doorheen het Meetjeslandse krekengebied.

Het parkoers op Gpsies: Watervliet 17 januari 2016


Mijn fotoreportage : Watervliet 17 januari 2016

wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken

Bentillekreek



voetveer in Sint-Laureins



Labels: , ,

zaterdag 16 januari 2016

16 januari 2016: Koekelare (23 km)

De wandeltocht startte vanuit "de Balluchon" in het centrum van Koekelare. Er waren eerst 2 plaatselijke lussen rond Koekelare met een passage door het wandelpark "de Mote". We volgden een poosje de "Koekelareberg wandelroute". Daarna wandelden we door de polders naar Moere, een deelgemeente van Gistel. Onderweg naar Moere passeerden we de Hovaeremolen.

Enkele foto's : Koekelare 16 januari 2016

kerk van Koekelare

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Bisschophoek

Hovaeremolen

Koekelarebos




Labels:

zondag 10 januari 2016

10 januari 2016 : Anzegem (24 km)

Wandeltocht in het land van Stijn Streuvels


De tocht startte vanuit Anzegem. Er was eerst een plaatselijke lus van 6 km vanuit de startzaal. Daarna ging de tocht richting Kaster. Ik stapte voorbij het Bassegembos en zag wat verderop het kerkje van Tiegem en de molen boven op de Tiegemberg.  Deze streek heeft heel wat kerkwegels en de parkoersmeester maakte handig gebruik van het wandelnetwerk "Land van Streuvels".
Vanuit Kaster was er opnieuw een lus in de richting van Kerkhove. Het parkoers volgde nu een hele tijd het wandelpad "Juliaan Claerhout" en ik stapte over de kasseien van de Varentstraat, de restanten van een vroegere Romeinse heirbaan, maar nu vooral gekend van de Vlaamse wielerklassiekers. Voor mij lag de heuvelrij langs de overkant van de Schelde: Kluisberg, Kwaremont, Hotond en wat verder de Koppenberg. Na de tweede doortocht in Kaster en een korte stop ging het daarna door het glooiende landschap terug naar Anzegem.


Mijn fotoreportage : Anzegem 10 januari 2016











Labels: ,

zaterdag 9 januari 2016

9 januari 2016 : Aalter (24 km)

Wandeltocht door de bossen tussen Aalter en Sint-Maria-Aalter met op de terugweg een passage door het domein Hooggoedbos. Vanuit de rustpost in Sint-Maria-Aalter : een mooie lus met veel natuur richting Doomkerke en Kruiskerke.
Voor het kerkje van Sint-Maria-Aalter staan 2 gietijzeren sculpturen als hulde aan de seizoensarbeiders en de kantwerksters van het dorpje. Heel wat mannen van Maria-Aalter verdienden vroeger de kost als "trimards" of  "fransmans", zoals de Vlaamse seizoensarbeiders werden genoemd en de vrouwen hielden zich bezig met kantklossen of spellewerken.
We bewandelden een stukje wandelnetwerk Meetjesland en rond Doomkerke het wandelnetwerk Brugse Ommeland.

Mijn fotoreportage: Aalter 9 januari 2016







Labels: , ,

zondag 3 januari 2016

3 januari 2016 : Heist-aan-Zee (Euraudax) (25 km)

Euraudax vanuit Heist.

We startten met een groep van bijna 60 wandelaars aan de camping "de Vuurtoren" in Heist. Voor de start werden er bij de koffie gretig nieuwjaarswensen uitgewisseld. Dirk was dienstdoende baankapitein en hij nam de groep op sleeptouw. We wandelden meteen door het natuurgebied "Sashul" en de "Vuurtorenweiden" en over de zeedijk richting Knokke. Er was naar jaarlijkse traditie een wagenrust aan het Lichttorenplein. We werden getrakteerd op koffie of warme wijn met een boterlukke of een stukje bloedworst. Na de korte stop stapten we verder door de villawijken van Knokke-Zoute, door het Koningsbos en via het Caddiespad door de Royal Zoute Golf Club. Na 15 km was er een rust in het café "de Noorse Zeevogel".
Na de café-rust begon we aan de terugweg naar Heist. We stapten nog langs de "Put Van De Cloedt", een waterplas die nu als watersportcentrum wordt uitgebaat en de naam kreeg: Lakeside Paradise. Het centrum is uitgerust met een waterskikabelbaan en twee waterskiërs demonstreerden hun kunsten. Ondertussen viel er wat lichte motregen maar al bij al waren de weergoden ons goedgezind want we bereikten zo goed als droog camping "de Vuurtoren".


Enkele foto's: Heist 3 januari 2016











Labels: , ,

zaterdag 2 januari 2016

2 januari 2016 : Hooglede (22 km)

Wandelen in het landelijke hart van West-Vlaanderen.


De wandeling startte vanuit Sint-Jozef, een gehucht van Hooglede. Het plaatsje wordt ook wel "De Geite" genoemd en het ligt in de landelijke streek centraal in de provincie West-Vlaanderen.
De wandelkalender van de nieuwe federatie Wandelsport Vlaanderen bood de wandelaars op deze eerste zaterdag van het nieuwe jaar weinig mogelijkheden. De tocht vanuit Hooglede was zelfs de enige optie voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen.
Het goede wandelweer zorgde er dan ook voor dat heel wat wandelaars naar De Geite afzakten.
Het parkoers leidde mij eerst naar Hooglede met een beklimming van de Proone, het hoogste punt van Hooglede, via de modderige Proonevoetweg. Daarna ging het naar de wijk Elle in Kortemark. Vanuit de rustpost in het wijkschooltje was er een lus uitgepijld tot bij de vallei van de Spanjaardbeek op het grondgebied van Torhout. Via een stukje van het Moerveld wandelpad ging het dan opnieuw richting rustpost in Elle.
Bij de tweede passage nam ik er de tijd voor een kom soep en een broodje en vatte wat later de terugtocht aan naar De Geite.
Ik stapte ook nog voorbij het standbeeld "de Bedelaar" van Manon Huguenin aan de rotonde in de Geite. De kunstenares liet zich inspireren door het gelijknamige gedicht van dichter en schrijver Omer Karel De Laey, die in het plaatsje werd geboren. Aan het geboortehuis van deze dichter werd een gedenkplaat aangebracht.
En voor de fijnproevers en taarteters: In De Geite wordt er ook een lekkere culinaire specialiteit gebakken: de Geytetaart.

Enkele foto's : Hooglede 2 januari 2016









Labels: