<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wandelblog Didier Reynaert: 5 oktober 2013 : Ieper (Euraudax) (50km)

zaterdag 5 oktober 2013

5 oktober 2013 : Ieper (Euraudax) (50km)

Stipt om 9 uur vertrokken we met een groep van een 50-tal wandelaars vanuit de kantine van basketbalclub Iebac voor een eerste lus van 25km. Lionel was de baankapitein van dienst. Hij loodste de groep door de straten en de mooie binnenstad van de vestingstad Ieper. Na een café-rust in café "de Valk" liepen we over de vesten naar de Menenpoort en wat later door het Hoornwerkpark. Stilaan verlieten we de bebouwde kom en liepen in de richting van Zonnebeke. Onderweg stapten we voorbij het soldatenkerkhof "Saint-Charles de Potyze", de grootste Franse militaire begraafplaats van Vlaanderen met meer dan 4000 Franse soldaten, gesneuveld tijdens WOI.
Vlakbij "the Liverpool Scottish memorial stone" op de heuvelkam van Bellewaerde was er een wagenrust. Daarna stapten we verder naar Zillebeke en rondden de vijver en passeerden het zuiveringsstation dat het water uit de vijver zuivert tot drinkwater. Uiteindelijk kwamen we bij de Verdronken Weide, een moerassig gebied aan de rand van de stad en een belangrijke broed- en rustplaats voor heel wat vogelsoorten. Via de Rijselpoort en de Majoorgracht kwamen we na 25km aan in de startzaal.
Na het middagmaal (spaghetti bolognaise ) gingen we opnieuw van start voor de 2de lus van 25km.
De groep was intussen wat kleiner geworden en telde nog een 35-tal wandelaars. Nu nam Lionel de groep op sleeptouw in de streek ten zuiden van Ieper en werden we meermaals geconfronteerd met het oorlogsverleden van de regio. We stapten eerst voorbij het Tortelbos en dan het Elzenwallebos. In het Westen zagen we de heuvels liggen : de Kemmelberg, de Rode en Zwarte Berg en de Catsberg. Regelmatig passeerden we paaltjes van het wandelnetwerk "Ieperboog". Aan de militaire begraafplaats "Elzenwalle Brasserie Cemetry" stapten we richting dorpskern Voormezeele en via een mooie, onverharde weg liepen we naar het gehucht Sint-Elooi. Wat verderop hadden we een eerste wagenrust. Na de pauze ging het richting provinciaal domein de Palingbeek, een prachtig natuurgebied langs het oude kanaal Ieper-Komen, dat tijdens WOI aan het front van de Ieperboog lag.
Daarna kwamen we bij het bos "de Vierlingen" en stapten voorbij een indrukwekkende bomkrater "de Caterpillar", een litteken van de mijnenslag van 1917.
Nabij Hill 60 hadden we een laatste wagenrust. Er bleven nog een 7-tal kilometer te stappen.
Via de Palingbeek en het Astrolab Iris stapten we voorbij het "Spoilbank cemetry" en via het pad langs de vaart Komen-Ieper, dat de Ijzer met de Leie moest verbinden, wandelden we terug naar Ieper.

We hadden genoten van een mooie tocht en we bedankten achteraf de organisatoren Lionel en Roland.

De foto's : Ieper 5 oktober 2013


Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage