<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wandelblog Didier Reynaert: 5 september 2015 : Merkem (13 km)

zaterdag 5 september 2015

5 september 2015 : Merkem (13 km)

Door de Ijzerpolders

Een tijdje geleden engageerde ik me om jaarlijks een drietal Pasar-wandelingen te stappen en de routebeschrijving te controleren met de bevindingen ter plaatse en eventuele opmerkingen te rapporteren. De wandeling vanuit Merkem was mijn derde Pasar-wandeling en dus de laatste in de rij. Voordien had ik reeds de wandelingen in Dadizele en Allain (bij Doornik) gecontroleerd.

Deze wandeling startte aan de kerk van Merkem en ging eerst richting gehucht Steenstrate. Vanuit Steenstrate wandelde ik daarna langs het kanaal Ieper-Ijzer tot aan het gehucht de Drie Grachten, tussen Noordschote en Merkem. Daarna stapte ik langs de Martjesvaart terug naar Merkem.

Merkem lag tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het front en werd volledig verwoest. Langs het kanaal Ieper-Ijzer passeerde ik het monument voor de gebroeders Van Raemdonck. De beide broers, Edward en Frans, waren afkomstig uit Temse en sneuvelden hier samen met de Waalse korporaal Fiévez in maart 1917, na een nachtaanval op het Stampkot in Steenstrate. De lichamen van de drie gesneuvelde soldaten werden na de oorlog opnieuw begraven in de crypte van de Ijzertoren. Het monument is een belangrijk symbool voor de Vlaamse beweging.


Enkele foto's : Merkem 5 september 2015

Kanaal Ieper-Ijzer tussen Steenstrate en Drie Grachten


Monument gebroeders Van Raemdonck


Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage