<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service

This Page

has moved to a new address:

http://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wandelblog Didier Reynaert: januari 2014

zondag 26 januari 2014

26 januari 2014 : Beselare (17km)

Warme Wijntocht
organisatie : Drevetrotters Zonnebeke.

Ik startte iets voor 9 uur vanuit het heksendorp Beselare. Het OC de Leege Platse deed dienst als startzaal. De parkoersmeester stuurde de wandelaars in een wijde boog rond de dorpskom van de Zonnebeekse deelgemeente, dat op een heuvelrug ligt in het golvende landschap tussen Ieper en Menen.
Ik had me ingeschreven voor de omloop van 17km en via de Reutelhoek en Polderhoek stapte ik naar Geluveld. Hier was er een rustpost ingericht. Net voor de dorpskern van Geluveld kwam ik voorbij het kasteel Keingiaert de Gheluvelt, dat tijdens de eerste wereldoorlog volledig vernield werd. Het kasteel werd nadien vanaf 1926 heropgebouwd onder leiding van de eerste vrouwelijke burgemeester van België.
Vanuit Geluveld stapte ik een lus die me tot bij de Poezelhoek leidde. De streek lag tijdens de Groote oorlog aan het front. Een opgegraven obus langs de kant van de weg herinnerde me aan deze gruwel. Geluveld ligt aan de weg tussen Menen en Ieper ( de Menin Road of Ypernstrasse), die tijdens de oorlog strategisch zeer belangrijk was. Na de 2de doortocht in de rustpost vatte ik de terugweg aan richting Beselare. Onderweg werden de wandelaars door de wandelclub nog getrakteerd op een bekertje warme wijn of fruitsap.

Hier kun je enkele foto's bekijken : Foto's Beselare 26 januari 2014

Het parkoers : RouteYou


Labels: ,

zaterdag 25 januari 2014

25 januari 2014 : Oostkamp (32km)

Vredeseilandentocht


organisatie : VZW Vredeseilanden

We gingen van start om 8h30 vanuit de startzaal in Oostkamp. We doolden eerst wat door de straten van en passeerden weldra de Oostkampse Sint-Pieterskerk met daarbij een replica van een schandpaal. In de molen de "Wieke" (enkel de molenromp is bewaard) kregen de wandelaars door de organisatie een koffie aangeboden.
Daarna stapten we naar Moerbrugge, waar de eerste controlepost was. We maakten echter eerst een ommetje door het park de Valkaart en het natuurgebied de "Warandeputten" (warandeputten) en stapten er langs een oude meander van de Rivierbeek. Dit stukje natuur maakt deel uit van de natuurgebieden in de Vallei van de Zuidleie.
Na de de 1e stempel staken we de brug van het kanaal Gent-Brugge over. In 1944 woedde hier een hevige strijd tussen het Duiste leger en de geallieerde troepen. Bij de brug staat een monument ter ere van de slachtoffers, burgers en Canadezen, van deze veldslag. Het monument werd gemaakt met de restanten van een wrak van een tank. Langs de oever van het kanaal stapten we verder in de richting van Beernem. Dit traject kenden we van de Nacht van Vlaanderen maar dan stappen we in de andere richting.
Wat later wandelden we door het Beverhoutsveld, een vroeger heidegebied. Het is een gebied met lange, rechte dreven met scheefgewaaide populieren. Op de terugweg naar Moerbrugge wandelden we nog voorbij het Blauw Kasteel. Na 14km bereikten we de tweede controlepost in Moerbrugge . We ontmoetten er heel wat bekenden en genoten van een warme kom soep en een broodje. Na de rustpauze volgden we een tijdje het kanaal in de richting van Brugge en merkten aan de overkant een van de bunkers op die hier tijdens de oorlog werden gebouwd door de Duitse bezetter.  We kwamen tot bij Assebroek en stapten opnieuw over lange, rechte dreven tot we bij de Beverhoutsveldkapel kwamen. Opnieuw aangekomen in Moerbrugge namen we een wat langere rustpauze in het café "Tom Dooley".
Toen we een poosje later onze tocht hernamen, moesten we eventjes halt houden bij de opgehaalde brug over het kanaal. Daana stapten we voorbij het station van Oostkamp tot we de Westdijk bereikten, de andere oever van het kanaal. We wandelden er voorbij een soortgelijke Duitse bunker. Oorspronkelijk stonden hier 7 van dergelijke bouwwerken. Het laatste gedeelte van de tocht liep doorheen het mooie park van het kasteel Cellen. In Oostkamp zijn er zo een 20-tal kastelen of herenhuizen, in feite zomerverblijven van de Brugse adel. Na 32 km bereikten we opnieuw het vertrekpunt in het centrum van Oostkamp. Ruim 1700 wandelaars hadden zicht ingeschreven voor deze tocht.
We hadden een mooie en gevarieerde tocht gewandeld met heel wat onverharde paden.

Het parkoers : RouteYou
Hier kun je mijn fotoreportage bekijken : Oostkamp 25 januari 2014


Labels: ,

zondag 19 januari 2014

19 januari 2014 : Veldegem (22km)

Wintertocht vanuit Veldegem.

organisatie : wandelclub "vier op een rij" Groot-Zedelgem : Wandelclub 4 op 1 rij

In het eerste deel van de tocht stapte ik via het gehucht De Leeuw (of Zuidwege) naar het kasteeldomein "Ter Loo" in Loppem. Voor de Sint-Elooikerk van het gehucht staat het standbeeld van Leon Claeys, die hier eind 19e eeuw begon met de bouw van dorsmachines. Meer dan 100 jaar later worden er nog steeds landbouwmachines geproduceerd door "New Holland Agriculture". Ik passeerde de bedrijfsgebouwen en een terrein met afgewerkte machines.



Via de oude militaire spoorweg "Vloethemveldzate" bereikte ik na 6km de rustpost in het gemeenschapscentrum "GlaZ" (vroegere kunsthalle Lophem).



Daarna stapte ik opnieuw via de oude spoorweg en de wijk Pierlapont naar het domein Merkemveld. Wat later passeerde ik het kasteel "Baesveld". Via een stukje Oostkamp (Bietenveldstraat) kwam ik na 15km bij de 2de rustpost in sporthal de Bosserij in Veldegem.





Ik nam er een korte pauze. Daarna vervolgde ik de tocht en  via een mooie dreef bereikte ik het Plaisierbos. Na 4km kwam ik opnieuw in de Bosserij. Via rustige wegen doorheen Veldegem stapte ik terug naar de startzaal Stapsteen.
Het was een gevarieerde tocht vanuit de deelgemeente van Groot-Zedelgem.

Er schreven zich 1496 wandelaars in voor de tocht.

Mijn fotoreportage van de tocht : Veldegem 19 januari 2014

Het parkoers : Parkoers Veldegem 19 januari 2014



Labels: ,

zaterdag 18 januari 2014

18 januari 2014 : Brugge (27km)

Rondom Brugge - Brugse Vesten Tocht


Start vanuit Sint-Kruis-Brugge.

organisatie : Brugsche Globetrotters (site : http://www.brugsche-globetrotters.be)

Mijn fotoreportage : Brugge 18 januari 2014

Het parkoers : Brugge 18 januari 2014

De voorlaatste zaterdag van januari organiseert de wandelclub uit Brugge naar jaarlijkse traditie een tocht op en rond de Brugse Vesten. Dit jaar werd voor de eerste maal gestart vanuit het Sint Andreaslyceum in Sint-Kruis-Brugge. Voor de grootste afstand (27km) was er eerst een lus van een 5-tal kilometer door de straten van Assebroek en Sint-Kruis. In deze lus maakten we kennis met het mooie natuurgebied de Gemene Weidebeek.


Daarna liepen we naar de Kruispoort en van daar volgden we de Kruisvest, waarlangs 4 prachtige molens staan te pronken.
Aan de Dampoort wandelden we de Brugse binnenstad in en na een 10-tal kilometer bereikten we de 2de rustpost in het Sint-Leocollege. We stapten meteen door en via de Potterierei en het Hof de Jonge kwamen we bij de Kolenkaai en wat later voorbij de Scheepsdalebrug bereikten we de Houtkaai. De tocht ging nu verder langs de Afleidingsvaart en aan het Graaf Visartpark volgden we de Smedenvest tot aan de Smedenpoort, één van de vier overgebleven stadspoorten van Brugge. Na 16km bereikten we de 3de rustpost. We namen er de tijd om iets te drinken en te eten.




Via de Boeverievest  kwamen we bij het station en wat later langs het kanaal Gent-Oostende bij de bedrijfsgebouwen van La Brugeoise. De gebouwen zijn beschermd als monument en de site is sedert 2010 ingericht als evenementenlocatie. We stapten daarna terug langs het kanaal tot aan de Katelijnepoort en door het Koning Albert I park naar 't Zand. Niet ver van de site Oud Sint-Jan was de laatste rustpost. Via de Katelijnevest stapten we terug naar de Katelijnepoort. Onderweg hielden we nog even halt in de Eet & Praatkroeg "de Stoepa". Via de Gentpoortvest ging het richting Gentpoort en door de straten van Assebroek bereikten we na 27km de startzaal.




We hadden genoten van de natuur, de mooie paden langs de vesten en de vele historische gebouwen van het mooie Brugge.




Labels: ,

zondag 12 januari 2014

12 januari 2014 : Geluwe (32km)

27ste Gaperstocht


organisatie : Wervikse wandelsportvereniging http://wandelsportvereniging.in.wervik.be/


Mijn fotoverslag : Geluwe 12 januari 2014

Her parkoers : routeyou.com

Ik startte iets voor 10 uur vanuit de startzaal van de gapersgemeente Geluwe. Het had lichtjes gevroren en het was hier en daar oppassen voor wat gladde plekken. De hemel was echter helder en blauw en de zon scheen : dus aangenaam wandelweer. Ik volgde de Reutelbeek en via de Komerenhoek ging het richting grensstad Menen, waar na een 6-tal kilomter de eerste rustpost was.




Daarna ging het richting Frankrijk. Ik bereikte weldra de oevers van de dode Leiearm en via het oude sluizencomplex kwam ik op het Leie-eiland, een mooi stukje natuur.





Daarna volgde ik een tijdje het jaagpad van de rechtgetrokken Leie. Toen ik het jaagpad verliet, volgde wat laveren door de straten van Halluin tot bij een klein natuurgebied: "L’espace naturel du Colbras". Vroeger was hier een kleigroeve en nu is er een visvijver (Circuit du Kluit Put). Vanaf deze heuvel heeft men een prachtig panorama over de Leie-vallei en ik kon de kerktorens van Menen en Wervik ontwaren. Na 13 km bereikte ik de 2de rustpost in "L'estaminet de la Ferme du Mont Saint-Jean", een prachtige vierkantshoeve met duiventoren.




Via mooie onverharde paden stapte ik daarna verder naar Bousbecque. In de sporthal was de 3de rustpost. Vanuit Bousbecque ging de tocht naar Wervicq-Sud. Via het jaagpad en de oevers van de Leie kwam ik bij de grensbrug in Wervik. De Sint-Medarduskerk van de tabaksstad is schier gebouwd aan de oevers van de "golden river" en oogt zeer impossant. In het clublokaal van de Wervikse wandelclub "De Sultan" was er nog een laatste controle.




Via rustige en onverharde paden en een ommetje door het gaperspark stapte ik terug naar de startzaal. Het dorp kreeg deze bijnaam omdat er vroeger aan de vier hoeken van de kerktoren waterspuwers of "gapers" hingen.
Ik had genoten van een mooie en gevarieerde tocht die voor een groot stuk op het grondgebied van onze zuiderburen liep.





Labels: ,

zaterdag 11 januari 2014

11 januari 2014: Westvleteren (23km) wandelnetwerk Hoppeland

De wandeling had ik voorbereid via de routeplanner op de site www.wandelknooppunt.be en daarna op mijn Garmin-wandelGPS opgeladen. De tocht ging door het licht glooiende landschap ten noorden en noordwesten van de hoppestad Poperinge. We gingen iets na 11h van start vanop de parking voor de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, waar een drietal toeristen uit de USA ronddoolden die perse het trappistenbier van de abdij wilden proeven en kopen. Tot onze eigen teleurstelling moesten we hen uitleggen dat het Claustrum inderdaad gesloten was en daarna namen zij ontgoocheld van ons afscheid. Net na de start begon het hard te regenen maar daarna kwam de zon erdoor en dit bleef zo gedurende de ganse tocht. Het was een zalig wandelweertje.
Via de wijk "'t Vogeltje" stapten we naar Sint-Jan Ter Biezen. Onderweg passeerden we enkele kale hoppevelden. In "De Strooyen Hen" (na 9km) pauzeerden we een eerste maal. Daarna stapten we verder en aan de horizon zagen we voor ons de kerk van Watou en daarachter de heuvels van Frans-Vlaanderen : Catsberg en Casselberg. Daarna ging de tocht noordwaarts en kwamen we bij het kasteel Couthof (hier woont Nonkel Henri van onze Koningin Mathilde) en verderop de "Lovie", een centrum voor personen met een verstandelijke handicap.
Toen we het domein verlieten kwamen we bij de Sixtusbossen en bij het "'t Jagershof". We hielden er een 2de rustpauze na 17km en we dronken er een lekkere Sint-Bernardus. Daarna gingen we terug richting abdij. Aan onze linkerkant zagen we het "Dozinghem Military Cemetry" en kwamen wat later bij de Lourdesgrot van de abdij. Via een mooie dreef bereikten we de parking.

Hier kun je de foto's bekijken : Westvleteren 11 januari 2014

Parkoers : Westvleteren 11 januari 2014


Labels: , ,

dinsdag 7 januari 2014

Langs sporen van de Groote Oorlog

Weldra publiceert Grote Routepaden een gids met als thema de herdenking van de Groote Oorlog. In deze gids worden 3 meerdaagse tochten beschreven, van elk ongeveer 110 km. Bovendien bevat het boek vier dagtochten  in de Westhoek.

Meer informatie kan men vinden op de site van GR : Langs de sporen van de Groote Oorlog


Labels: ,

zaterdag 4 januari 2014

4 januari 2014 : Heist-aan-Zee (Euraudax) (50km)

Euraudax-tocht vanuit Heist-aan-Zee (2 lussen van 25 km).
Dirk was de baankapitein en we vertrokken stipt om 9h vanuit de startplaats "De Vuurtoren" in Heist.
De eerste lus ging richting Duinbergen-Knokke-en de villawijken van Het Zoute. We keerden terug via de zeedijk. Er waren 2 wagenrusten voorzien : de eerste na 8 km aan het CC Scharpoord en daarna aan het Vuurtorenplein na 17km.




Tijdens de tweede lus liet Dirk ons Zeebrugge en zijn zeehaven verkennen. We konden de werkzaamheden in de haven aanschouwen en waren getuige van het lossen van een mastodont van een containerschip. Na 34 km was er een wagenrust op de Zeedijk. Daarna leidde Dirk ons door de Marinebasis van Zeebrugge en gaf ons ondertussen een deskundige uitleg.




 We bezochtten ondermeer de enorme werkplaats waar de schepen worden onderhouden en hersteld.  Aan de kade lagen een 2-tal Fregatten en een aantal Mijnenjagers. Dirk vertelde ons dat de Belgische mariniers echte kampioenen zijn in het opruimen van zeemijnen.




Na het bezoek aan de Marinebasis was er nog een café-rust in café "Sea Witch" aan de vismijn. Daarna keerden we gewapend met zaklamp en getooid met ons  fluohesje terug naar de startplaats in Heist.

Hier kun je de foto's bekijken : Foto's Heist aan Zee 04012014





Labels: , ,