<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service

This Page

has moved to a new address:

http://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wandelblog Didier Reynaert: 22 september 2012 : Villedommange (France) (40km)

zondag 23 september 2012

22 september 2012 : Villedommange (France) (40km)

In de streek ten zuiden van Reims is de druivenpluk (vendange) nu volop bezig. Van de druiven (blauwe en witte) die hier worden geoogst, maakt men de bubbelende godendrank die men " le champagne" noemt. "La Champagne" is de meest noordelijke wijnstreek van Frankrijk en de kalkondergrond in deze streek heeft een positieve invloed op de teelt van de wijndruiven.


Wij (Patrick en ikzelf) hadden reeds maanden terug een tocht gepland in deze wijnstreek tijdens de periode van de "vendange".
We startten rond 8h vanuit Villedommange voor een tocht van 40km in het "Parc naturel de la Montagne de Reims" : Circuit de la Boucle de l'Ardre.


Er was reeds heel wat drukte rondom de wijngaarden waar de druivenplukkers verzamelden of net begonnen waren met het lastige labeur en tractors op en af reden met containers waarin de geoogste druiven worden verzameld.


We hadden een topogids bij met een kaartje en informatie over het parkoers. Zonder het te beseffen, vertrokken we echter in de tegenovergestelde richting van het beschreven traject. Na een halfuurtje stappen door een bos gelegen boven de wijngaarden, liepen we een eerste maal verloren.
We kwamen uiteindelijk aan bij het kerkje van Ecueil (gelegen midden de wijnvelden) en konden ons opnieuw oriënteren en stelden vast dat we het parkoers in de omgekeerde richting hadden aangevat. We besloten om de tocht verder in die richting te lopen.


We liepen naar Chamery en vandaaruit ging het richting Pourcy (het eigenlijke vertrekpunt van het circuit). Een pad leidde ons omhoog door de wijnvelden en uiteindelijk tot in een bos, waar we opeens op een drukke weg (de RD22) terechtkwamen. Dit was niet volgens de parkoersbeschrijving en al vlug beseften we dat we opnieuw verkeerd gelopen waren. We poogden ons op het kaartje in de topogids te oriënteren en we besloten dat we de RD22 rechts moesten volgen richting Pourcy. Onderweg zagen we het kadaver van een everzijn in de gracht liggen. Na een halfuurtje stappen, zagen we een wegwijzertje dat ons duidelijk maakte dat Pourcy eigenlijk in de richting lag van waar we net heen kwamen (3,5km). We waren eventjes het "noorden" kwijt en haalden opnieuw het kaartje erbij. We kozen uiteindelijk voor een pad door het bos dat ons nogmaals (hoopten wij) in Chamery zou brengen. Na een tijdje zagen we opnieuw merktekens en konden we ons opnieuw oriënteren. We bereikten uiteindelijk toch het Maison du Parc in Pourcy.


We stapten vervolgens richting Chaumuzy en zagen wat verder een soldatenkerkhof. We stapten hier door de vallei van het riviertje de l'Ardre en bevonden ons hier in een totaal ander landschap. Wijnvelden vielen hier niet te bespeuren.


Toen we in Chaumuzy arriveerden waren we 4 uur onderweg en een blik op het kaartje leerde ons dat we  reeds heel wat tijd verloren hadden door het verkeerd lopen. We rustten hier voor de eerste maal en namen de tijd om iets te eten en te drinken.


Nadien vervolgden we onze tocht opnieuw door de wijnvelden richting Sarcy. Wat hogerop zagen we het Italiaanse oorlogskerkhof van Bligny-Chambrecy liggen en proefden van de heerlijk zoete blauwe wijndruiven (Pinot meunier of Pinot noir ?).De oorlogskerkhoven in deze streek zijn littekens achtergelaten door WO1 (veldslagen van de Marne).
In Sarcy hielden we in het plaatselijke café-restaurant een 2de rust en bestelden een glaasje frisse witte wijn, dat heerlijk smaakte.
Bij het verlaten van Sarcy leidde een pad ons stijl omhoog naar de wijngaarden van het champagnehuis "Mercier".


We vonden echter geen merktekens meer terug en besloten af te dalen naar een dorpje in het dal dat Poilly bleek te zijn en niet op het parkoers lag. Het drong vlug tot ons door dat we opnieuw wat kilometers extra hadden afgelegd. We liepen voorbij het romaanse kerkje van Poilly (Saint-Remi) en stapten richting Bouleuse waar we opnieuw het goede traject zouden terugvinden. Via de dorpjes van Aubilly en Saint-Euphraise et Clairizet bereikten we na bijna 9 uur stappen Villedommange.


Het was er nog heel druk in de wijnvelden en de plukkers waren nog volop bezig.
Na afloop reden we terug naar het café in Sarcy waar we proefden van een heerlijk glas champagne van een wijngoed enkele kilometers verder.

Het was een prachtige en gevarieerde tocht en we maakten al meteen plannen om deze streek in de toekomst nog eens opnieuw te bewandelen.
Hier de fotoreportage : Villedommange 23sep2012

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage