<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service

This Page

has moved to a new address:

http://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wandelblog Didier Reynaert: 1 september 2012 : Strépy-Bracquegnies (43km)

zaterdag 1 september 2012

1 september 2012 : Strépy-Bracquegnies (43km)


Strépy-Bracquegnies ligt in de Borinage en is een deelgemeente van La Louvière . Het dorp is gelegen langs het Canal du Centre waarlangs 4 hydraulische scheepsliften liggen .
Deze scheepsliften werden gebouwd tussen 1888 en 1917 en werden  toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
We vertrokken om 8h voor een tocht van 43km (Marche des Ascenseurs). De startzaal was gelegen langs het Canal du Centre. Het was nog frisjes en het was mistig zodat het uitzicht enigszins beperkt was.
 
We startten langs het kanaal richting Mons. We passeerden  de jachthaven van Thieu en scheepslift 4. Via een brug (enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers) staken we het nieuwe tracé van het Canal du Centre over en bereikten we Thieu waar de eerste rustpost was voorzien.
We vervolgden onze tocht langs het “nieuwe” traject van het kanaal richting Ville-sur-Haine . Na 13 km bereikten we de 2de rustpost gelegen in de achtertuin van een kleine villa met zwembad.
 
De tocht ging nu in meer noordelijke richting en we moesten via een brug de snelweg Mons-Namur oversteken. Op deze brug  was een flitscamera gemonteerd die de auto’s die op de snelweg te snel voorbij raasden aan het “flitsen” was.
 
We bereikten de 3de controle in Gottignies en hielden eerste en korte rustpauze en dit na  19km. De parkoersmeester had hier voor ons een lus uitgetekend van ruim 7km zodat we bij de volgende doortocht reeds 26km hadden afgelegd. Deze lus bracht ons tot Thieusies een deelgemeente van Soignies. In de verte zagen we de nieuwe scheepslift van Strépy-Thieu liggen.
 
Na de 4e controle in Gottignies werden we richting Le Roeulx gestuurd waar de volgende rustpost was voorzien in de kantine van een visvijver. We hielden een 2de stop en namen de tijd om een koele pint te drinken en een broodje te eten. Het was echt prachtig wandelweer. Het zonnetje scheen en het was een aangename temperatuur.
 
Van daaruit stapten we via het centrum en passeerden we de brouwerij van St-Feuillien.

Een lange en mooie landweg leidde ons  richting Houdeng en in de verte zagen we reeds de betonnen kanaalbrug van Sart waar we onderdoor liepen. Het Canal du Centre overbrugt hier over een lengte van bijna 500 meter de vallei van Thiriau du Sart. Deze brug werd gebouwd tussen 1998 en 2001 en is opgelegd op 28 ronde pijlers. Het is een indrukwekkend bouwwerk.

Wat later bereiktten we de laatste rustpost. Er bleven nog een 4-tal kilometer over.
Het laatste stuk van de tocht verliep opnieuw langs het oude traject van het kanaal en we konden de prachtige hydraulische scheepsliften bewonderen. Wat later bereikten we de Pont-Levis in Bracquegnies  en uiteindelijk de startzaal.

Het werd een mooie en gevarieerde tocht doorheen een streek die we voor de eerste maal bewandelden.
Na afloop dronken we nog een bruine “St-Feuillien” in de zaal en een koele pint op het terras van de plaatselijke kermis aan de “Pont-Levis”.

De fotoreportage : Strepy-Bracquegnies 01092012Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage