<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.wandelblogdidierreynaert.be

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wandelblog Didier Reynaert: 28 juni 2014 : Vimy (France) (21km)

zaterdag 28 juni 2014

28 juni 2014 : Vimy (France) (21km)

Littekens van de Groote Oorlog in het Noorden van Frankrijk


Vimy is een plaatsje in de regio Nord-Pas-de-Calais, gelegen ten zuiden van Lens en ten noorden van Arras. In april 1917 poogden Canadese en Britse troepen de heuvelrug van Vimy (Vimy Ridge) te heroveren op het Duitse leger dat deze strategische plaats reeds sedert 1914 bezette. Op deze plaats werd er na de Eerste Wereldoorlog een imponerend oorlogsmonument opgericht ter nagedachtenis van de soldaten die hier sneuvelden.
De parking aan het monument was het vertrekpunt van onze tocht. Het parkoers had ik gedownload van de site www.tracegps.com en opgeladen op mijn GPS. Hoofdzakelijk onverharde wegen leidden ons via Souchez en Carency naar Ablain-St-Nazaire. In de verte zagen we de ruïnes van de abdij van Mont-Saint-Eloi (Mont-Saint-Eloi).   De straten van Ablain-St-Nazaire waren afgesloten voor het verkeer want het was er feest en rommelmarkt. In het plaatselijke café namen we een korte rustpauze. Bij het verlaten van het dorp ging het onmiddellijk steil omhoog tot we uiteindelijk boven op de heuvel bij de indrukwekkende Franse militaire begraafplaats Notre-Dame-de-Lorette (zie site) arriveerden. Hier liggen meer dan 40.000 Franse soldaten, gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog, begraven. In het midden van deze site staat een basiliek in neobyzantijnse stijl  en een lantaarntoren van 52 meter hoog.
We namen ruim onze tijd om deze begraafplaats te bezoeken. Daarna daalden we opnieuw af naar Ablain-St-Nazaire en kwamen wat later terug in Souchez. Van daaruit ging het opnieuw bergop richting Vimy Ridge en kregen we nog een flinke regenbui over ons. Na de tocht bezochten we nog de site en het bezoekerscentrum van The Canadian National Vimy Memorial.
We hadden een prachtige tocht gemaakt in een streek die ons ten zeerste beviel. De 2 historische sites op het parkoers deden ons beseffen hoe zwaar er in deze streek werd gevochten en hoe veel jonge, onschuldige jongens er aan het front werden geslachtofferd.

 

 Hier kun je de foto's bekijken :  Vimy 28 juni 2014

Het parkoers : Parkoers 28 juni 2014


Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage